V Paríži sa uskutoční schôdzka šéfov diplomacií tzv. normandskej štvorky

NETKY.SK • 23 Február 2015, 13:08 • 2 min
V Paríži sa uskutoční schôdzka šéfov diplomacií tzv. normandskej štvorky

PARÍŽ - Ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska sa v utorok zídu v Paríži, aby sa pokúsili presadiť dôsledné plnenie mierovej dohody podpísanej zástupcami kyjevskej vlády a proruskými separatistami. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzske diplomatické zdroje.

slovakia

left justify in out

Viac ako týždeň po uzavretí dohody o prímerí, ktorú proruskí separatisti ignorovali, aby dobyli strategicky dôležité mesto Debaľceve, sa Kyjev a Západ pokúšajú odhadnúť, či sa proruské sily teraz zastavia alebo budú prenikať do hĺbky územia, ktoré moskovský Kremeľ označuje za Novorossiju, uviedol Reuters.

 

Francúzsky diplomatický zdroj pre Reuters spresnil, že rokovanie v Paríži bude zamerané na implementáciu dohôd z Minska vrátane dohody o odsune ťažkých zbraní.

 

Ukrajinské vojenské velenie dnes uviedlo, že nezačne so sťahovaním ťažkých zbraní, kým proruskí separatisti neprestanú s útokmi na pozície ukrajinskej armády. Ostreľovanie pretrváva napriek tomu, že obe strany sa zaviazali rešpektovať prímerie, ktoré platí od polnoci 15. februára.

 

Počas víkendu pritom proruskí separatisti a ukrajinské velenie uzavreli dohodu, že začnú so sťahovaním ťažkej bojovej techniky v súlade s harmonogramom, ktorý je súčasťou dohody podpísanej 12. februára v Minsku.

Francúzsky diplomatický zdroj na margo toho uviedol, že situácia sa mení každú hodinu, čo zvyšuje dôležitosť schôdzky šéfov diplomacií. Zdroj uviedol, že ak sa "veci nepohnú, lebo dohoda nemôže byť realizovaná, potom to bude otvorená diskusia o tom, prečo a ako ísť ďalej".

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová minulý týždeň pripustila možnosť uvalenia ďalších sankcií na Rusko v prípade, že mierová dohoda bude naďalej porušovaná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies