V Paríži sa bude dražiť kontroverzný predmet patriaci van Goghovi

NETKY.SK • 3 Apríl 2019, 07:24 • 2 min
V Paríži sa bude dražiť kontroverzný predmet patriaci van Goghovi

PARÍŽ - Parížsky aukčný dom Auction Art verejne informoval, že sa chystá dražiť istú veľmi kontroverznú vec, ktorá bola doteraz uschovaná vo Van Goghovom múzeu v Amsterdame

slovakia

left justify in out

Malo by ísť o revolver, ktorým sa holandský postimpresionistický maliar Vincent van Gogh zastrelil. Predmetnú zbraň našli v roku 1965 na poli neďaleko obce Auvers-sur-Oise, kde umelec strávil posledné mesiace svojho života. Doposiaľ ju bolo možné vidieť vo Van Goghovom múzeu v Amsterdame, momentálne sa presúva do parížskej aukčnej siene, kde pôjde do dražby. Odborníci predpokladajú, že revolver značky Lefaucheux ráže sedem milimetrov by sa mohol predať za 60-tisíc eur.

 

Umelec sa údajne postrelil na spomínanom poli, pričom po 36 hodinách od tohto činu skonal. Hoci prevažná väčšina kunsthistorikov je presvedčená, že van Gogh skutočne spáchal samovraždu, ktorá v roku 1890 ukončila jeho život, na verejnosti sa čoraz častejšie objavujú hlasy spochybňujúce toto tvrdenie.

 

img

 

Skupina bádateľov si myslí, že hoci mal van Gogh v minulosti samovražedné sklony (odrezal si ucho, ktoré ponúkol žene v nevestinci), v čase, kedy prebýval v obci Auvers-sur-Oise takéto tendencie nemal. Dôkazom by mala byť skutočnosť, že v priebehu 80 dní tu vytvoril 75 obrazov. K jeho zastreleniu mohlo údajne dôjsť náhodu, kedy sa dvaja miestni chlapci hrali na poli so zbraňou a nešťastne vystrelili.

 

Táto teória dostala najnovšiu podporu od nového životopisného filmu Pri bráne večnosti (2018), v ktorom účinkuje americký herec Willem Dafoe.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies