V Paríži otvorili reštauráciu, kde pri útokoch z 13. novembra zahynulo päť ľudí

NETKY.SK • 4 December 2015, 11:55 • 2 min
V Paríži otvorili reštauráciu, kde pri útokoch z 13. novembra zahynulo päť ľudí

PARÍŽ - Parížska braséria, kde pri útoku komanda islamistov z 13. novembra zahynulo päť ľudí, má od dnešného rána znova otvorené, informovala agentúra AP. Podľa televízie BFMTV svoje služby začala ponúkať ako prvý z podnikov, ktoré boli terčom tohto útoku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Brasserie La Bonne Biere sa nachádza v 11. parížskom obvode v blízkosti malebného vodného kanála Saint-Martin, ktorého brehy sú vyhľadávaným miestom prechádzok ľudí z okolia.

 

Táto reštaurácia a kaviareň v jednom - rovnako ako aj ďalšie miesta v Paríži, ktoré si teroristi pred tromi týždňami vybrali za terče - bola od útokov doslova obložená kyticami kvetov na pamiatku obetí. Celkovo si atentáty v Paríži a na predmestí Saint-Denis vyžiadali 130 obetí na životoch a vyše 350 zranených.

 

Paule Zlotniková, majiteľka susediaceho obchodu, rozhodnutie reštauratérov podľa agentúry AP schvaľuje: "Nastal čas, aby otvorili a aby sme žili tak, ako predtým". Záznam z bezpečnostnej kamery z piatka večera 13. novembra, ktorý zhliadol aj spravodajca AP, zachytáva dvojicu mužov v čiernom, ako bez náhlenia prichádza k brasérii La Bonne Biere a vzápätí spúšťa paľbu do ľudí usadených za stolmi pred reštauráciou. Potom sa obaja muži otočili a nastúpili do auta, ktoré ich počas celej akcie pomaly sledovalo.

 

Okrem streľby pred reštauráciou La Bonne Biere sa strieľalo aj v reštaurácii La Belle Equipe a na rohu ulíc Bichat a Alibert pred barom Le Carillon a reštauráciou Le Petit Cambodge. Terčom útoku bola aj pizzeria La Cosa Nostra.

Najviac ľudí, 89, prišlo o život v rockovom klube Bataclan, kde teroristické komando zadržiavalo návštevníkov koncertu americkej skupiny ako rukojemníkov. Jedna osoba prišla o život aj na predmestí Saint-Denis, keď sa v blízkosti národného štadióna Stade de France odpálila trojica samovražedných atentátnikov.

 

Reštaurácia Le Petit Cambodge oznámila znovuotvorenie v januári. Zámer obnoviť činnosť ku koncu roka 2016 zverejnili aj spolumajitelia klubu Bataclan. Jules Frutos, ktorý klub vedie od roku 2004 spoločne s Olivierom Pubellom, v nedávnom rozhovore pre denník Le Monde povedal, že "je potrebné vidieť dvere znova otvorené". Klub "by sa nemal zmeniť na mauzóleum alebo pútnické miesto", zdôraznil.

 

Predstavitelia svetového spoločenstva, vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu, navštevovali miesto tento týždeň a každý priniesol bielu ružu na pamiatku tých, ktorí tam 13. novembra zomreli.

 

Francúzsky prezident Francois Hollande, ale aj mnohí radoví Francúzi sú presvedčení o tom, že najlepšou odpoveďou na sériu atentátov v Paríži bude návrat k obvyklému spôsobu života. Jeho súčasťou je aj stretávanie sa s priateľmi pri spoločnom jedle v reštaurácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies