V Paríži jazdila iba polovica áut: Pripomínalo to víkend

NETKY.SK • 17 Marec 2014, 15:39 • 2 min
V Paríži jazdila iba polovica áut: Pripomínalo to víkend

PARÍŽ - Francúzska metropola si dnes oddýchla od zvyčajných dopravných zápch v dôsledku nariadenia, ktoré povolilo vyjsť na cesty širšieho Paríža iba polovici osobných áut a motocyklov. Paríž pristúpil k radikálnemu obmedzeniu premávky v prvý pracovný deň týždňa, pretože už týždeň bojuje s vysokou hladinou smogu.

slovakia

left justify in out

Na cesty mohli vyjsť iba motoristi s nepárnym evidenčným číslom vozidla. Niektorí však zákaz nerešpektovali, hoci riskovali pokutu 22 eur. Asi 700 policajtov v uliciach metropoly udelilo iba dopoludnia vyše 3000 pokút, informovala agentúra DPA.
Takéto obmedzenie dopravy nariadilo Francúzsko naposledy v roku 1997. Francúzi ho vtedy prijali s veľkým odporom.

Premiér Jean-Marc Ayrault v nedeľu povedal, že si uvedomuje problémy, ktoré program alternatívnej jazdy áut prinesie ľuďom dochádzajúcim za prácou. Obhajoval ho však a vyzval motoristov, aby preukázali "ducha zodpovednosti a občianskej uvedomelosti". Mnohí sa dnes dohodli na spoločnej jazde autom alebo zvolili verejnú mestskú dopravu, ktorá bola už štvrtým dňom bezplatná. Minister dopravy Fréderic Cuvillier povedal, že dopravné zápchy v regióne Paríža sa zmenšili o 60 percent.

"Je to ako v sobotu ráno," uviedol v televízii BMF hovorca cestnej správy parížskeho regiónu.
Teplé jarné počasie bez vetra v spojení s chladnými nocami zavinilo, že smog zahalil v uplynulom týždni väčšinu severného Francúzska a časti juhovýchodu krajiny. Ovzdušie v Paríži sa dnes, po piatich dňoch nebezpečne vysokej úrovne znečistenia, trocha zlepšilo.

Zatiaľ nie je známe, či vláda pustí v utorok do ulíc iba osobné dopravné prostriedky s párnym EČV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies