V pardubickej škôlke majú profesionálnych starých rodičov

NETKY.SK • 16 August 2017, 14:17 • 2 min
V pardubickej škôlke majú profesionálnych starých rodičov

Projekt v pardubickej materskej škole zapája seniorov do aktívneho spoločenského života.

slovakia

left justify in out

Starí rodičia nechávajú v našich životoch trvalú stopu. Mnohí mali možnosť prežiť u babičky veľa krásnych chvíľ, ktoré si budú pamätať navždy. Aj pre samotného seniora je vnúča darom, pretože mu vracia pocit mladosti a energiu. Túto skutočnosť si uvedomili  v pardubickej materskej škôlke, kde rozbehli jedinečný projekt.

 

Jeho cieľom je sprostredkovať toto láskyplné puto aj tým deťom, ktoré starých rodičov nemajú, prípadne sa s nimi vídajú len málo. Pre dôchodcov je to zasa príjemné spestrenie. Vďaka nemu majú opäť pocit užitočnosti.

 

Babky a dedkovia sú v škôlke veľkou pomocou pre pedagógov najmä v triedach s vyššími kapacitami. K deťom pristupujú individuálne a vzájomne si vytvárajú krásne vzťahy. Venujú sa spolu základom čítania a písania, rozprávajú sa o zážitkoch a zapájajú sa do rôznych hier. Takáto  spolupráca dôchodcov a detí pomáha prepájať generácie a zároveň učí škôlkarov úcte k starším ľuďom.

 

Projekt sa doposiaľ stretol len s pozitívnou odozvou. Deti sa do škôlok za alternatívnymi starými rodičmi tešia a dôchodcovia zasa vďaka nim naberajú „druhý dych“. Táto iniciatíva ich opätovne zapája do spoločenského života a pomáha im udržiavať tak fyzickú, ako aj psychickú kondíciu.

 

Prečítajte si aj Nové užitočné povolanie: O osamelých dôchodcov sa postará profesionálna vnučka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies