V pápežskej komisii pre historické vedy je aj Slovenka

NETKY.SK • 28 September 2010, 06:52 • 2 min
V pápežskej komisii pre historické vedy je aj Slovenka

V pápežskej komisii pre historické vedy je aj Slovenka

slovakia

left justify in out

img

Pápež Benedikt XVI. potvrdil slovenskú historičku Emíliu Hrabovcovú za členku pápežskej komisie pre historické vedy, uviedla to dnes katolícka tlač.
      Aprobáciu oznámil odborníčke na slovensko-vatikánske vzťahy štátny tajomník Vatikánu, kardinál Tarcisio Bertone, spolu s blahoželaním sekretára pápežskej rady otca Bernarda Arduru.
      Emília Hrabovcová sa narodila v roku 1964 v Bratislave. Po emigrácii z politických dôvodov pokračovala v štúdiu histórie od roku 1985 vo Freiburgu, Mníchove a Bazileji. V roku 1994 promovala na univerzite vo Viedni, kde v roku 2001 aj habilitovala. Do roku 2005 vyučovala v Inštitúte východoeurópskych dejín na Viedenskej univerzite, kde pôsobí ako mimoriadna profesorka. Je tiež dekankou Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity.
      Hrabovcová sa venuje najmä postaveniu slovenského katolicizmu v Uhorsku a po vyhlásení Československej republiky v roku 1918. Za monografiu "Svätá Stolica a Slovensko 1918-1922 v kontexte medzinárodných vzťahov" jej udelila Rakúska akadémia vied vedeckú cenu Richarda Georga Plaschku.

Zdroj: TASR/KAP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies