V panike počas púte do Mekky zahynulo najmenej 1800 ľudí

NETKY.SK • 17 Október 2015, 12:32 • 2 min
V panike počas púte do Mekky zahynulo najmenej 1800 ľudí

RIJÁD - Počet ľudí, ktorí prišli o život v tlačenici koncom septembra počas púte do Mekky, je podľa agentúry DPA vyše dvojnásobný oproti oficiálnemu údaju oznámenému Saudskou Arábiou. Agentúra uviedla, že pri panike, ktorá vypukla dňa 24. septembra v tlačenici v saudskoarabskom meste Miná prišlo o život vyše 1800 moslimských pútnikov. Saudská Arábia uvádza 769 mŕtvych a 934 zranených. utrpelo zranenia.

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA zhrnula údaje z 28 krajín, ktorých občania v incidente zahynuli. Použila oficiálne údaje i mediálne správy a dospela k počtu 1807, čo je vôbec najväčšia tragédia počas púte do Mekky, akú kedy zaznamenali. Desiatky pútnikov sa pritom naďalej nezvestní.

 

V roku 1990 zomrelo v tlačenici v tuneli 1426 pútnikov. Paniku vtedy vyvolalo zlyhanie ventilačného systému.

Prevažne šiitsky Irán prišiel v septembrovej tragédii o najviac občanov - 465. Ďalšie krajiny, ktoré zaznamenali výrazné straty, zahŕňajú Egypt (181 obetí), Mali (173), Nigéria (165), Indonézia (127), India (114), Pakistan (99) a Bangladéš (79).

 

Tragédia počas púte vyvolala napätie medzi Iránom a jeho regionálnym súperom Saudskou Arábiou. Irán obvinil Saudskú Arábiu z nezvládnutia organizácie púte do Mekky, ktorá je jedným z piatich pilierov islamu. Saudská Arábia reagovala vyhlásením, že Iránci nedodržali bezpečnostné nariadenia a obvinila Teherán, že využíva incident na získanie politickej moci. Saudský kráľ nariadil vyšetrenie tragédie a sľúbil rýchle výsledky.

 

K panike došlo v tretí deň päťdňovej púte, ktorú by moslimovia mali absolvovať aspoň raz za život, ak im to finančné podmienky a zdravotný stav umožňujú. Každoročne púť do Mekky prejdú vyše dva milióny moslimov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona