V panamských papieroch vraj aj v cyklistike známy lekár Fuentes

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 12:06 • 2 min
V panamských papieroch vraj aj v cyklistike známy lekár Fuentes

MADRID - V cyklistike neslávne známy lekár Eufemiano Fuentes je podľa španielskych médií ďalším z dlhého zoznamu osôb na tzv. panamských papieroch, čo je súbor dokumentov uniknutých z právnickej firmy Mossack Fonseca, ktorá sprostredkovala zakladanie účtov a spoločností v daňovom raji.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Noviny El Confidencia a televízia La Sexta v pondelok informovali, že Fuentes založil účet v Mossack Fonseca spolu s právnikom Juanom Josém Arencibiom Rodríguezom v roku 2005 a zrušil ho tesne po tom, ako sa ocitol v centre diania kauzy známej pod názvom Operación Puerto. Fuentes z účtu premiestnil 900-tisíc dolárov na konto spoločnosti Trout Investment Corp, peniaze možno pochádzali zo Španielových nelegálnych dopingových aktivít. S panamskými papiermi spájajú aj iné športové hviezdy, ale 61-ročný Fuentes je prvým zo sveta cyklistiky.

 

V máji 2006 polícia vtrhla do Fuentesovej kancelárie v Madride a našla okolo 200 krvných vakov. Výsledkom bolo, že niekoľko cyklistov nemohlo štartovať v tom roku na Tour de France, medzi nimi aj Ivan Basso, Michele Scarponi či Alberto Contador. S Fuentesom spájali aj Tylera Hamiltona, Jana Ullricha a Maria Cipolliniho. V apríli 2013 uznal súd Fuentesa a jeho kolegu Ignacia Labartu vinnými z ohrozovania verejného zdravia. Fuentes dostal ročný trest odňatia slobody. Svojim klientom - prevažne z radov vrcholových cyklistov - ponúkal službu spočívajúcu v transfúzii ich vlastnej krvi. Informoval portál Cycling Weekly.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies