V Pamplone začala fiesta sv. Fermína

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 14:31 • 2 min
V Pamplone začala fiesta sv. Fermína

PAMPLONA - Spevom a tancom sa dnes v uliciach severošpanielskeho mesta Pamplona začali oslavy sviatku jeho patróna svätého Fermína, ktorých súčasťou je aj slávny beh s býkmi.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra AP, oslavy sa začali dnes napoludnie tradičným vypálením svetlice z balkóna miestnej radnice. Súčasťou osláv v najbližších deviatich dňoch bude každé ráno beh ulicami mesta, v ktorom odvážlivci prebehnú 850 metrov dlhú trať zarovno so šiestimi vypustenými bojovými býkmi.

 

Každý rok sa počas behu zraní 50-100 ľudí. Od roku 1924 v Pamplone zaznamenali aj 14 obetí behu s býkmi.

 

Túto tradíciu preslávil v zahraničí americký spisovateľ Ernest Hemingway v románe Slnko aj vychádza z roku 1926, vďaka ktorému do Pamplony na sviatok sv. Fermína každoročne zavítajú tisíce zahraničných turistov.

 

Niektorí z nich sa zvyčajne zúčastnia aj behu. Práve pre nich britský spisovateľ Alexander Fiske-Harrison napísal sprievodcu Fiesta: How to survive The Bulls Of Pamplona 2015, v ktorom upozorňuje, že v prvom rade musia "byť fyzicky, psychologicky a technicky zdatní bežať medzi tisícmi bláznov".

 

Ďalšou dobrou radou Fiskea-Harrisona je nevstávať, keď bežec spadne, len sa odkotúľať nabok z trasy, alebo sa zvinúť do klbka a chrániť si mäkké časti tela pred nárazmi.

 

Podľa autora knihy treba k behu s býkmi pristupovať s pokorou - už len pre to, že miestni s nimi vyrastajú a cudzinci, bez ohľadu na svoje danosti, budú v porovnaní s nimi vždy len amatérmi.

 

V utorok, v predvečer otvorenia slávností, sa v Pamplone konal už tradičný pochod na protest proti zlému zaobchádzaniu s býkmi, ktorý zorganizovala skupina na ochranu práv zvierat PETA.

 

V jeho rámci sa 75 aktivistov, oblečených len v spodnej bielizni a s falošnými býčími rohmi na hlave, pred budovou radnice v Pamplone polialo umelou krvou.

 

Nevyhnutnou súčasťou osláv sviatku sv. Fermína sú aj ľudové veselice pod holým nebom, na ktorých sa hojne pije alkohol. Vzhľadom na to, že miestni obyvatelia sa opakovane sťažujú na turistov močiacich na verejných miestach, sa radnica toho roku rozhodla impregnovať múry domov na kritických miestach špeciálnym neviditeľným "močoodpudivým" náterom.

 

Španielsky denník Local informoval, že vlani polícia v Pamplone udelila pokutu za močenie na verejných miestach 76 osobám, z ktorých každá zaplatila pokutu vo výške 300 eur.

 

Ďalším problémom, ktorý vzniká v uvoľnenej atmosfére osláv, je obťažovanie žien. Po vlaňajšom prípade, keď sa skupina mužov na toalete miestneho baru pokúsila znásilniť 19-ročnú Britku, sa v Pamplone uskutočnila demonštrácia proti násiliu na ženách. Tento rok poslanci miestneho zastupiteľstva vydali príručku o pravidlách správania sa účastníkov tejto španielskej fiesty - jednej z najznámejších vôbec.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona