V Pálffyho paláci predstavili novú expozíciu 150-ročného slovenského maliarstva a sochárstva

NETKY.SK • 16 Január 2018, 08:17 • 2 min
V Pálffyho paláci predstavili novú expozíciu 150-ročného slovenského maliarstva a sochárstva

BRATISLAVA - Galéria mesta Bratislavy (GMB) vo svojom Pálffyho paláci sprístupnila verejnosti novú stálu reprezentatívnu expozíciu pod názvom Poldruha storočia. Jej podtitul Maliarstvo a sochárstvo 1800-1950 upresňuje výtvarné techniky aj rozpätie vzniku diel zo zbierok GMB.

slovakia

left justify in out

"Chceli sme prezentovať tie najdôležitejšie a najkvalitnejšie diela. Tiež charakteristické diela, ktoré vystihujú to dané obdobie. Z 19. storočia je to skôr stredoeurópske, lebo vtedy Bratislava fungovala viac ako medzinárodnejšie centrum. Ale v 20. storočí žiaľ už nemáme v zbierkach takúto možnosť, aby sme vystavovali stredoeurópsku paletu výtvarníkov. Tam sme sa sústredili na slovenských umelcov," zdôvodnila pre TASR Zsófia Kiss-Szemán, ktorá s kolegyňou z GMB Janou Lukovou kurátorsky pripravila výber pre expozíciu z vyše 34.000 zbierkových diel.

 

Podľa nich stála výstava vo všetkých miestnostiach na druhom poschodí paláca ponúka pomerne ucelený prierez všetkými základnými tendenciami maliarstva a sochárstva od portrétov, krajinomaľby a vedút z obdobia biedermeiera cez akademické i neoficiálne prúdy Belle Époque až po modernistické úsilia v minulom storočí. Lokálnu produkciu reprezentuje aj niekoľko vedút Bratislavy, ktorá mala v prvej polovici 19. storočia ešte status korunovačného a snemového mesta v Uhorsku.

 

Aj portréty z 19. storočia sú zamerané na súvislosti s Bratislavou. Buď v nej umelci pôsobili (napríklad sochári Viktor Tilgner a Ján Fadrusz), alebo objektmi boli významné osobnosti, ako grófi Anton Apponyi, Edmund Zichy a iní muži aj ženy. Vybrané obrazy namaľovali umelci, ktorí patria k našim najvýznamnejším výtvarníkom. Nimi sú Ladislav Mednyánszky, Dominik Skutezky, Anton Jaszusch, Martin Benka, Mikuláš Galanda, Cyprian Majerník, Koloman Sokol, Vincent Hložník, Janko Alexy, Ladislav Guderna, Ester Šimerová a ďalší. Podobné postavenie v histórii slovenského umenia majú sochári Rudolf Pribiš, Jozef Kostka, Rudolf Uher či Fraňo Štefunko.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies