V paláci opravia za 72 tisíc eur poškodený krov

NETKY.SK • 8 November 2014, 09:26 • 2 min
V paláci opravia za 72 tisíc eur poškodený krov

BRATISLAVA – V bratislavskom Grasalkovičovom paláci, pracovnom a reprezentačnom sídle prezidenta, budú do konca roka opravovať poškodenú nosnú konštrukciu strechy.

slovakia

left justify in out

Podľa zmluvy zverejnenej v centrálnom registri zmlúv vyjde sanácia krovu kanceláriu prezidenta na zhruba 72-tisíc eur. "V Prezidentskom paláci bude vykonaná oprava časti krovu, ktorá je podľa odborného statického posudku najviac poškodená. Konkrétne ide o výmenu časti drevených prvkov nosnej konštrukcie z dôvodu vysokého výskytu mechanického poškodenia," povedali agentúre SITA z tlačového odboru kancelárie hlavy štátu. Palác do konca roka čakajú aj reštaurátorské práce a niektoré drevené zárubne a dvere by mali dostať nový náter.

 

Prezidentský palác je národnou kultúrnou pamiatkou, Kancelária prezidenta SR teda musí dbať na dobrý technický stav budovy a jej okolia. Palác postavili v 60. rokoch 18. storočia ako letné sídlo grófa Antona Grasalkoviča v jeho rozsiahlej záhrade. V 70. rokoch 18. storočia palác rozšírili do dnešnej podoby, pričom ho spojili s pôvodne samostatne stojacou kaplnkou. Stal sa centrom spoločenského života, navštívila ho aj panovníčka Mária Terézia. V 90. rokoch 19. storočia palác zrekonštruovali pre potreby rodiny arcikniežaťa Friedricha, ktorému patril až do roku 1919. Po prvej svetovej vojne sa objekt stal sídlom Zemského vojenského veliteľstva. V 40. rokoch minulého storočia ho upravili podľa projektu Emila Belluša na rezidenciu prezidenta Slovenského štátu. Od 50. rokov používala palác pionierska organizácia. Prezident sídli v Grasalkovičovom paláci od roku 1996. Po skončení rozsiahlej rekonštrukcie sa sem vtedy presťahoval prvý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona