V pakistanských školách zakázali knihu Malály Júsufzajovej

NETKY.SK • 11 November 2013, 12:17 • 2 min
V pakistanských školách zakázali knihu Malály Júsufzajovej

ISLAMABAD - Organizácia zastupujúca súkromné školy v Pakistane zakázala deťom čítať knihu Malály Júsufzajovej, ktorú napísala spoločne s britskou novinárkou Christinou Lambovou, a ktorá vyšla v októbri pod názvom Ja som Malála, uvádza BBC.

slovakia

left justify in out

Mnohí Pakistančania si myslia, že mladú Pakistančanku zneužíva Západ na propagáciu vlastných záujmov. Organizácia tiež tvrdí, že kniha celkom nerešpektuje islam. Kniha sa nebude nachádzať ani v školských knižniciach. Štátne školy rovnako neplánujú ponúkať ju svojim žiakom, hoci ju oficiálne nezakázali. Taliban už pohrozil, že zaútočí na tie kníhkupectva, ktoré budú knihu predávať.

V knihe 16-ročná Malála rozpráva o svojom živote v údolí Svát, kde bol jej otec počas vlády Talibanu riaditeľom školy, spomína tiež, ako pod pseudonymom písala blogy pre BBC a tiež na svoj boj za vzdelávanie dievčat. 

Malálu 9. októbra 2012 postrelil do hlavy ozbrojenec z hnutia Taliban pre jej iniciatívy podporujúce vzdelávanie dievčat, čo extrémistické hnutie odmieta. V ťažkom stave ju previezli do Británie, kde ju operovali a kde teraz študuje na škole v Birminghame. Malále udelil Európsky parlament Sacharovovu cenu za slobodu myslenia za rok 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona