V Pakistane šarapatí parazit, ktorý požiera ľuďom mozog

NETKY.SK • 10 Október 2012, 08:42 • 2 min
V Pakistane šarapatí parazit, ktorý požiera ľuďom mozog

V Pakistane šarapatí parazit, ktorý požiera ľuďom mozog - Svet Améba cestuje do mozgu cez nosné dutiny. U nakazených sa vyskytuje horúčka, vracanie a nevoľnosť, ako aj stuhnutý krk a bolesti hlavy.

slovakia

left justify in out

img

Améba cestuje do mozgu cez nosné dutiny. U nakazených sa vyskytuje horúčka, vracanie a nevoľnosť, ako aj stuhnutý krk a bolesti hlavy. Väčšina z nich do týždňa umiera.

Mozog požierajúca améba je zodpovedná za smrť najmenej desiatich ľudí v pakistanskom meste Karáčí v uplynulých mesiacoch, domnievajú sa pakistanskí lekári.

Britská BBC v utorok informovala, že zdroj parazita zatiaľ nepoznajú, ale domnievajú sa, že sa im dostal do tela, keď si vyplachovali nos vodou.

Améba Naegleria Fowleri žije v teplej vode a zabíja svoje obete ničením ich mozgového tkaniva. Pakistanské úrady sa rozhodli zvýšiť chlórovanie verejných dodávok vody.

K úmrtiam došlo na rozličných miestach v Karáčí, ktoré je najväčším mestom v Pakistane. Deviati mŕtvi boli muži, desiatou obeťou je štvorročné dieťa. Úrady predpokladajú, že ďalšie prípady úmrtí si nik nevšimol, teraz sa však už nemocnice majú na pozore.

Hoci sa uvedeným parazitom človek zvyčajne nakazí v kontaminovaných bazénoch či jazere, iba jedna z obetí bola plávať. Úrady sa preto sústredili na možnosť, že sa ľudia nakazili, keď si vyplachovali nos, čo je bežná prax v južnej Ázii.

Améba cestuje do mozgu cez nosné dutiny. U nakazených sa vyskytuje horúčka, vracanie a nevoľnosť, ako aj stuhnutý krk a bolesti hlavy. Väčšina z nich do týždňa umiera.

"Ľudia by sa mali vyhýbať tomu, aby sa im voda dostala hlboko do dutín. Tí, u ktorých sa vyskytnú symptómy nakazenia, by mali ihneď vyhľadať lekársku pomoc," urgujú lekári. Ľuďom odporučili používať prevarenú alebo chlórovanú vodu na výplach nosa a vyčistiť si domáce nádrže na vodu, v ktorých môže uvedená améba prežívať.

Jej priamy prenos z človeka na človeka je vylúčený, informovala BBC.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona