V Pakistane sa šíri brožúra vyzývajúca na podporu Islamského štátu

NETKY.SK • 3 September 2014, 17:15 • 2 min
V Pakistane sa šíri brožúra vyzývajúca na podporu Islamského štátu

ISLAMABAD - Na severozápade Pakistanu sa medzi obyvateľstvom rozdávajú brožúry vyzývajúce na podporu militantnej organizácie Islamský štát (IS) a jeho samozvaného kalifátu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne policajné zdroje.
     

"Brožúra je napísaná v paštčine a daríjčine," ktorými sa rozpráva v častiach Pakistanu a Afganistanu, pričom v obehu je približne dva týždne, uviedol šéf lokálnej polície o 12-stranovom propagandistickom materiáli s názvom Fatah - Víťazstvo.
     

Na obale brožúry sa nachádza islamské motto v tradičnej kaligrafii a motív útočnej pušky typu AK-47. Mediálne správy naznačujú, že brožúra sa distribuuje aj v niekoľkých pohraničných okresoch susedného Afganistanu.
     

Inkriminovaný dokument vysvetľuje ciele IS, ktorý v severných oblastiach Sýrie a Iraku vyhlásil kalifát a vyzýva moslimov v Pakistane, Afganistane a strednej Ázii na svoju podporu. Pôvodcu materiálov polícia stále vyšetruje.
     

"Pakistanský Taliban je od júnovej ofenzívy v organizačnom chaose. Je tu určite priestor pre novú skupinu, ktorá môže ťažiť z džihádistických nálad. Stúpenci IS sa domnievajú, že toto je ich najväčšia šanca na presadenie sa v tejto časti sveta," uviedol analytik Fida Chán.
     

Pakistanská armáda tvrdí, že počas akcie trvajúcej dva a pol mesiaca zabila v blízkosti afganských hraníc vyše 900 militantov napojených na teroristickú sieť al-Káida.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona