V Pakistane popravili muža, o ktorého veku v čase zločinu rozhodovala expertíza

NETKY.SK • 4 August 2015, 08:28 • 2 min
V Pakistane popravili muža, o ktorého veku v čase zločinu rozhodovala expertíza

ISLAMABAD - V Pakistane dnes popravili mladého muža odsúdeného na trest smrti za únos a vraždu sedemročného chlapca, ktorej sa dopustil v roku 2004 ako údajne 14-ročný. Informovala o tom väzenská služba a príbuzní popraveného Šafkata Husajna.

slovakia

left justify in out

Vykonanie popravy tento rok štyrikrát odložili kvôli sporom ohľadom veku odsúdeného v čase, keď spáchal trestný čin. Príbuzní a právnik totiž tvrdia, že v čase zločinu a obvinenia mal Husajn len 14 rokov, čo znamená, že trest smrti mal byť v jeho prípade zamenený za doživotie. Vyšetrovaním vládnych úradov, ktoré sa skončilo v máji, sa však zistilo, že Husajn mal v čase zatknutia krátko po zločine 23 rokov.

 

Ľudskoprávne organizácie sa tiež obrátili na vládu so žiadosťou, aby odložila popravu a nariadila nový súdny proces, pretože sa objavili podozrenia, že polícia Husajna násilím prinútila priznať sa.

 

Pakistanský premiér Naváz Šaríf vlani v decembri zrušil moratórium na vykonávanie trestu smrti deň po tom, ako pakistanská odnož hnutí Taliban zaútočila na školu v Pešávare a zabila 134 žiakov a 19 dospelých.

 

Za uplynulých šesť mesiacov v Pakistane popravili asi 10 odsúdených, čím sa zaradil ku krajinám ako Čína, Irán a Saudská Arábia, kde sa vykonáva rekordne vysoký počet popráv.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies