V Pakistane odsúdili 10 mužov zodpovedných za útok na Malálu

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 14:24 • 2 min
V Pakistane odsúdili 10 mužov zodpovedných za útok na Malálu

PEŠAVÁR - Pakistanský súd vo štvrtok odsúdil na 25-ročné väzenie desať mužov spojených s útokom na tínedžerku, aktivistku a držiteľku Nobelovej ceny mieru Malálu Júsafzajovú.

slovakia

left justify in out

Tú v roku 2012 postrelil maskovaný ozbrojenec pre jej iniciatívy podporujúce vzdelávanie dievčat. K útoku sa následne prihlásili militanti z hnutia Taliban. Štvrtkový rozsudok je vôbec prvý v rámci prípadu.

 

Malálu Júsafzajovú v roku 2012 po útoku v ťažkom stave previezli do Británie, kde ju operovali. Prebudila sa až o šesť dní a postupne sa jej začala vracať pamäť a reč. V súčasnosti študuje na škole v anglickom Birminghame. Po incidente sa stala symbolom vzdoru voči militantom operujúcim na severe Pakistanu. Európsky parlament jej v roku 2013 udelil prestížnu Sacharovovu cenu a v roku 2014 sa stala laureátkou Nobelovej ceny za mier. 

 

Podľa zdrojov agentúry Reuters však medzi štvrtkovými odsúdenými nie je nik zo štyroch alebo piatich mužov, ktorí sa priamo zúčastnili na útoku. Je ale celkom zrejmé, že títo odsúdenci zohrávali kľúčovú úlohu pri jeho príprave. Polícia sa domnieva, že samotný ozbrojenec, ktorý Malálu postrelil, ušiel cez hranicu do Afganistanu, kde sa pravdepodobne ukrýva aj líder Talibanu Fazlulláh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies