V Pakistane odložili popravu muža, ktorého odsúdili ešte ako 14-ročného

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 09:20 • 2 min
V Pakistane odložili popravu muža, ktorého odsúdili ešte ako 14-ročného

ISLAMABAD - Pakistanské úrady odložili na poslednú chvíľu popravu muža, ktorého odsúdili za vraždu ešte ako dieťa. Oznámili to dnes jeho príbuzní, podľa ktorých bol už oblečený v bielej uniforme a povedali mu, aby napísal poslednú vôľu, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Právnici Šafkata Husajna uvádzajú, že mal len 14 rokov, keď ho v roku 2004 mučením - pálením cigaretami a trhaním nechtov - prinútili, aby sa priznal k vražde dieťaťa. Prípad vyvolal rozhorčenie skupín pre ľudské práva a výzvy jeho rodiny na milosť.

 

Popravu Husajna obesením odložili na neurčito, povedal jeho brat Gul Zamán pre Reuters. Pakistanské noviny Dawn uviedli, že ju odložili o tri dni. "Boli sme hore celú noc a modlili sa k Bohu," uviedla dnes Husajnova matka Machaní Begum pre Reuters. "Nebola nádej, že ho ešte niekedy uvidíme živého, ale vďaka Alahovi, ktorý zachránil moje dieťa pred týmto brutálnym trestom."

 

Ľudskoprávna skupina Reprieve informovala, že bude uskutočnené vyšetrovanie Husajnovho veku v čase odsúdenia, ako aj mučenia, ktoré podstúpil, kým sa "priznal" k zločinu, ktorého spáchanie popiera.

 

Na trest smrti nemôžu v Pakistane odsúdiť obžalovaného, ktorý bol v čase spáchania trestného činu mladší ako 18 rokov. Neprípustné je tiež svedectvo získané mučením.

 

V utorok a stredu v Pakistane obesili celkovo 21 odsúdencov. Počet popráv v tejto juhoázijskej krajine tým dosiahol 48 od decembrového zrušenia neoficiálneho moratória na výkon trestov smrti.

Pakistanský premiér Naváz Šaríf pristúpil k zrušeniu moratória 17. decembra, deň po útoku ozbrojencov pakistanského Talibanu na vojenskú školu v Pešávare na severozápade krajiny, pri ktorom zabili 145 ľudí, prevažne detí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies