V ovzduší prevažuje peľ bylín, zvyšuje sa výskyt plesní

NETKY.SK • 15 Jún 2018, 12:00 • 2 min
V ovzduší prevažuje peľ bylín, zvyšuje sa výskyt plesní

BANSKÁ BYSTRICA – Na celom území Slovenska v uplynulom týždni prevažoval peľ bylín, s prevládajúcim zastúpením tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavy.

slovakia

left justify in out

Z drevín ešte kvitne lipa, gaštan a pajaseň. V malých množstvách sa v ovzduší vyskytuje peľ ihličnanov, prípadne bazy. Ako uviedla Mária Tolnayová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica, stúpajúcu tendenciu majú denné koncentrácie spór plesní.

„Peľová sezóna tráv už prešla svojím prvým vrcholom v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi s viac ako dvojtýždňovým predstihom. Jej najvyššie koncentrácie zachytila monitorovacia stanica v Žiline, Banskej Bystrici, Nitre a Bratislave. Na vyšších koncentráciách peľu tráv na strednom a severnom Slovensku má ešte stále veľký podiel peľ transportovaný z lúčnych porastov,“ zdôraznila Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v Slovenskej republike. Dodala, že pomerne vysoké celkové denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých rastlín zachytili najmä v Banskej Bystrici a Nitre. Výraznejší pokles denných koncentrácií peľu všeobecne bol zapríčinený zrážkovou činnosťou. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ skorocelu, štiavu, mrlíka a mrkvovitých rastlín. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium.

V nasledujúcich dňoch bude podľa odborníkov prevažovať peľ bylín s najväčším zastúpením peľu pŕhľavovitých rastlín a tráv. Množstvo peľu tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré sú najvýznamnejším a najsilnejším alergénom, v najbližších týždňoch poklesne, ale v priebehu pár týždňov znova stúpne v súvislosti s druhým kvitnutím tráv. "Počas búrok a inej zrážkovej činnosti bude dochádzať k výraznému poklesu peľu v ovzduší. Stúpajúcu tendenciu majú denné koncentrácie spór plesní," dodala k prognóze Tolnayová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona