V Ostrave rýchlik Gatlin aj útoky na svetové rekordy

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 16:06 • 2 min
V Ostrave rýchlik Gatlin aj útoky na svetové rekordy

OSTRAVA - Pôvodne mal prísť do Ostravy sám veľký Usain Bolt, ale ospravedlnil sa. Zatiaľ nemá natrénované. Náhradu za svetového rekordéra a šesťnásobného olympijského víťaza zohnali organizátori atletického mítingu Zlatá Tretra asi najkvalitnejšiu z toho, čo je momentálne vo svetovom mužskom šprinte v ponuke.

slovakia

left justify in out

Justin Gatlin zabehol v tomto roku na 100 m už 9,87 s a kraľuje svetovým tabuľkám. Skúsený 32-ročný Američan prišiel do Ostravy s cieľom zlepšiť nielen tento svoj výkon, ale aj rekord mítingu. Ten drží už štyri roky výkonom 9,83 s Jamajčan Asafa Powell.

 

"Počul som od iných šprintérov, že v Ostrave je dráha veľmi rýchla. Čas pod 9,80 s je reálny. Zrejme budem pod tlakom, aby som prekonal rekord mítingu. S tlakom však problémy nemám," povedal Gatlin na pondelkovej tlačovej besede. 

 

Mužský šprint na 100 m bude v utorok večer o 19.58 h uzatvárať hlavný program na Zlatej tretre. Gatlin si vybral tretiu dráhu a o kvalitnú konkurenciu by sa mu mali starať krajan Mike Rodgers či 38-ročný veterán z ostrova Svätý Krištof Kim Collins. "Rodgers je dobrý súper, Collinsa nemôžeme odpísať, dúfam, že vtiahneme divákov do diania. A prečo práve tretia dráha? Je to rozhodnutie trénera. On je stará škola. Tvrdí, že treba byť v strede diania a čo najbližšie k štartovnému výstrelu," vysvetlil Gatlin, ktorý sa v Ostrave objavil po 10 rokoch. 

 

Kariéru rodáka z newyorského Brooklynu prerušil v sezóne 2006 trest za doping. Pokánie olympijského víťaza z Atén 2004 trvalo štyri roky. Odkedy sa vrátil na dráhu, behá mu to veľmi dobre. Pred dvoma rokmi získal na olympijských hrách v Londýne bronz na stovke aj striebro v štafete. K tomu pridal osobný rekord 9,79. "Mám radosť z toho, že sa vypláca tvrdá robota v príprave. Mám nad 30 rokov, ale prečo by sa moja výkonnosť mala práve teraz zastaviť? Som skúsenejší aj múdrejší ako predtým. Cítim, že môžem bežať ešte rýchlejšie. Mrzí ma len, že som sa v tejto sezóne ešte nestretol s Boltom. Možno neskôr," komentoval Gatlin. Američan podľa predpokladov prebral po Boltovi aj pozíciu najdrahšieho atléta tohtoročnej Zlatej Tretry. Podľa informácií MF DNES by mala jeho účasť na severe Moravy stáť 80 000 - 100 000 USD. "O peniazoch mlčíme, je to súčasť dohody s manažérmi. Najdrahší však určite bude," povedal manažér Zlatej tretry Alfons Juck. 

Bude 50 okruhov na dráhe v podaní Kiplagatovej rekordne rýchlych? 
Päťdesiaty tretí ročník Zlatej tretry prilákal na vynovený Mestský štadión v Ostrave-Vítkoviciach opäť kvalitu v stredoeurópskom priestore inde nevídanú. Zosobnené v číslach: v utorok sa  15 000 divákom na tribúnach predstaví 20 olympijských medailistov, 30 medailistov z majstrovstiev sveta a 6 aktuálnych svetových rekordérov. Okrem Gatlina budú lákadlom aj ďalší dvaja lídri svetových tabuliek: jeho krajan LaShawn Merritt na 400 m (43,97) a Francúz Renaud Lavillenie v žrdi (592). Lavillenie je jedným z najväčších ťahákov, keďže v polovici februára v Donecku prekonal 616 cm, čiže 21 rokov starý halový svetový rekord Sergeja Bubku. "Keď som ten rekord prekonal, bol to pocit akoby mimo reality. Pri pokusoch o 621 cm som sa síce zranil a prišiel o halové majstrovstvá sveta, ale blok z toho mať nebudem," prezradil Lavillenie. 

 

V Ostrave sú plánované aj tri útoky na svetové rekordy na netradičných bežeckých vytrvaleckých tratiach. Keňanka Florence Kiplagatová chce zaútočiť na rekord na 20 000 m a v rámci toho aj v hodinovke. Tohto roku už pokorila svetové maximum v polmaratóne (1:05:12). Svoj boj s časom začne už o 15.00 h, čiže v úvode súťažného programu ZT 2014. "Päťdesiat okruhov na dráhe? Bude to ťažké, ale som pripravená. Verím, že s pomocou divákov by sa mi to mohlo podariť. Dôležité bude aj počasie a potom už len moja forma," povedala Kiplagatová. 

 

Rekordné ambície majú aj Etiópčan Mohammed Aman na 1000 m a jeho krajanka Genzebe Dibabová na 2000 m. Tá bude útočiť na výkon Írky Sonie O´Sullivanovej (5:25,36). "Verím, že prekonám rekordný čas. Naplánovať či objednať sa to nedá, ale pokúsim sa o to," povedala Dibabová. 

 

V utorok sa v Ostrave predstaví aj päť slovenských atlétov: Jozef Repčík na 1000 m, Patrik Žeňúch v oštepe, Viliam Papšo na 110 m prek., Lucia Slaničková na 400 m prek. a Dana Velďáková v trojskoku. Hlavný program ZT 2014 sa začne o 17.30 h. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies