V Osle vystavili predmety spojené s Breivikovým teroristickým útokom

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 08:24 • 2 min
V Osle vystavili predmety spojené s Breivikovým teroristickým útokom

OSLO - Osobné predmety nórskeho masového vraha Andersa Breivika vrátane zvyškov dodávky, v ktorej bola ukrytá nálož, vystavili úrady v hlavnom meste Oslo. Kontroverznú výstavu otvorili pri príležitosti štvrtého výročia masakry, ktorá si vyžiadala celkovo 77 mŕtvych, informovala dnes stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Podľa organizátorov si výstava kladie za cieľ pomôcť obyvateľom Nórska vyrovnať sa s týmto bezprecedentným teroristickým útokom. Experti, ako aj niektorí pozostalí však upozorňujú, že výstava by sa mohla stať magnetom pre rozličných pravicových extrémistov a akousi "sieňou slávy" tohto 36-ročného zabijaka.

 

Medzi predmetmi spojenými s udalosťami z 22. júla 2011 sa okrem iného nachádzajú Breivikov falošný policajný preukaz a ďalšie identifikačné insígnie. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý bol v čase útoku nórskym premiérom, pri spomienkových slávnostiach uviedol: "22. júl 2011 predstavuje dramatickú udalosť v dejinách Nórska. Nemožno ju zamlčiavať, ale treba k nej pristupovať s vážnosťou a rešpektom, aké si takýto brutálny čin vyžaduje."

 

Stoltenberg zároveň vyjadril presvedčenie, že predmetná výstava inštalovaná v osloskom vládnom komplexe, ktorý sa stal cieľom Breivikovho bombového útoku, je nevyhnutná.

 

Breivik odpálením bomby v centre Osla pripravil o život osem ľudí, následne sa premiestnil na ostrov Utöya, kde v letnom tábore mladých prívržencov Nórskej strany práce (AP) postrieľal ďalších 69 osôb. Páchateľ bol o rok nato odsúdený na 21 rokov väzenia s možnosťou predlžovania výkonu trestu.

 

Podľa Breivikových slov bolo cieľom útoku potrestať stranu AP za to, že nedokázala zastaviť prílev moslimských imigrantov do Nórska a zamedziť tak šíreniu multikultúrnosti v krajine.

 

Univerzita v Osle 17. júla oznámila, že Andersa Breivika prijala na štúdium politických vied, ktoré by mal absolvovať diaľkovo z väzenskej cely.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies