V Osle sa konalo smútočné zasadanie nórskeho parlamentu

NETKY.SK • 2 August 2011, 08:53 • 2 min
V Osle sa konalo smútočné zasadanie nórskeho parlamentu

V Osle sa konalo smútočné zasadanie nórskeho parlamentu

slovakia

left justify in out

img

Smútočné zasadanie nórskeho parlamentu sa dnes konalo v Osle. Jeho predseda Dag Terje Andersen prečítal mená všetkých 77 obetí masakry spred desiatich dní a prítomní, vrátane kráľa Haralda V., premiéra Jensa Stoltenberga i korunného princa Haakona, si ich uctili minútou ticha.
      Predseda nórskej vlády poďakoval krajanom za ich postoje po teroristických útokoch z 22. júla a zdôraznil, že nórsky ľud sa v kritickej chvíli zachoval zodpovedne, dôstojne a postavil sa na stranu demokracie. "Na 22. júla si budeme vždy spomínať ako na čierny deň v histórii našej krajiny," konštatoval predseda nórskej vlády a apeloval súčasne na krajanov, aby naďalej preukázali toleranciu a nezačali s honbou na čarodejnice pre odlišné názory.
      "Generácia 22. júla - to sú naši hrdinovia a naša nádej," vyhlásil premiér, ktorý súčasne oznámil, že 21. august bude celoštátnym spomienkovým dňom, ktorého cieľom je nielen zaspomínať na obete, ale pripomenúť aj pozostalých a ľudí, ktorí im pomáhali v osudových chvíľach - záchranárov, zdravotníkov a policajtov.
      Bombu vo vládnej štvrti v Osle nastražil a odpálil extrémista Anders Behring Breivik (32), ktorý následne zastrelil desiatky ľudí - účastníkov letného tábora nórskych sociálnych demokratov na ostrove Utöya neďaleko metropoly krajiny. Muža zadržali, v súčasnosti je vo vyšetrovacej väzbe. Jeho akcie si vyžiadali podľa aktualizovaných informácií 77 obetí, množstvo ďalších ľudí hospitalizovali sčasti s ťažkými zraneniami.
      Na Hlavnom námestí v Bratislave sa v nedeľu podvečer konal koncert Ruže pre Nórsko, na ktorom vystúpil celý rad slovenských umelcov i osobností spoločenského života s cieľom vyjadriť solidaritu ťažko skúšanej severskej krajine.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies