V originálnej kompetencii je nespokojných vyše 73 percent riaditeľov škôl

NETKY.SK • 14 December 2015, 11:09 • 2 min
V originálnej kompetencii je nespokojných vyše 73 percent riaditeľov škôl

BRATISLAVA - So súčasnou situáciou financovania škôl a školských zariadení cez originálne kompetencie je nespokojných až 73 percent riaditeľov týchto škôl. Ďalších šesť percent riaditeľov uviedlo v možnosti „iné“, že sú spokojní čiastočne, nevedia, respektíve, že je potrebných viac financií.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu o financovaní škôl a školských zariadení cez originálne kompetencie, ktorý uskutočnila Slovenská komora učiteľov od marca do októbra. Do prieskumu sa zapojilo 1 379 škôl a školských zariadení, ktorých sa tento spôsob financovania týka, čiže napríklad materské školy, základné školy s materskou školou, základné umelecké školy, školské kluby detí, centrá voľného času, jazykové školy a internáty.


Tri percentá riaditeľov škôl a školských zariadení financovaných cez originálne kompetencie tvrdí, že ich pedagógovia vôbec nemajú umožnené zúčastňovať sa akreditovaných vzdelávaní. Až 19 percent riaditeľov uviedlo, že pedagógovia sa ich môžu zúčastňovať len v obmedzenej miere. Celkovo 19 percent riaditeľov škôl a školských zariadení v prieskume uviedlo, že ich školy nedostávajú peniaze na kreditové príplatky pre pedagógov. Podľa 26 percent riaditeľov neposkytujú ich škole prostriedky vo výške, akú stanovuje platná legislatíva.


Celkovo 84 percent riaditeľov škôl a školských zariadení financovaných cez originálne kompetencie je za to, aby boli financovaní cez prenesené kompetencie, čiže priamo z ministerstva školstva. "Z výsledkov prieskumu vyplynulo, že v prípade financovania škôl a školských zariadení cez originálne kompetencie ide o neprehľadný systém, ktorého dôsledkom je v mnohých prípadoch používanie rôzne veľkej časti prostriedkov pridelených v rámci normatívneho financovania na iné priority samospráv, ktoré neraz prevyšujú záujmy škôl, detí, žiakov a pedagógov. Výsledky poukazujú na potrebu takej zmeny, aby všetky školy a školské zariadenia boli financované z prenesených kompetencií," komentuje výsledky Slovenská komora učiteľov, ktorá podporuje petíciu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku za zjednotenie financovania a riadenia verejného regionálneho školstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona