V októbri vzniklo nedbalosťou 161 požiarov, ďalších 80 spôsobili poruchy

NETKY.SK • 11 November 2022, 13:00 • 2 min
V októbri vzniklo nedbalosťou 161 požiarov, ďalších 80 spôsobili poruchy

BRATISLAVA - Až 161 požiarov vzniklo v októbri nedbalosťou a neopatrnosťou dospelých osôb, ďalších 80 požiarov vzniklo v dôsledku prevádzkovo-technických porúch a úmyselne bolo založených 58 požiarov. Priame škody spôsobené požiarmi presiahli výšku 4 milióny eur. Zranilo sa 15 osôb a dvaja ľudia pri požiari zahynuli. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR v súvislosti s prebiehajúcou vykurovacou sezónou.

slovakia

left justify in out

"Je v záujme každého užívateľa vykurovacieho zariadenia, aby si zabezpečil pravidelné čistenie a kontrolu komínov. Aby vo svojich vykurovacích zariadeniach používal len také palivá, ktoré sú uvedené výrobcom spaľovacieho zariadenia. Je nevyhnutné spaľovať iba palivá, ktoré sú na spaľovanie určené. Iba tak predídete neželaným finančným škodám, zraneniam či strate svojich blízkych," upozornil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Najčastejšou príčinou požiarov v bytoch (113 požiarov) a v rodinných domoch (67) v mesiaci október bol nevyhovujúci technický stav dymovodov a komínov, nesprávna inštalácia obsluhy alebo zlý technický stav vykurovacích telies, tiež nedbalosť a neopatrnosť pri manipulácii, priblížil prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavol Mikulášek. V rámci prevencie vzniku požiarov vo vykurovacej sezóne HaZZ odporúčajú hasiči dodržiavať vyhlášku o technických podmienkach a požiadavkách na protipožiarnu bezpečnosť pri inštalácii a prevádzkovaní palivového spotrebiča, elektrotepelného spotrebiča a zariadenia ústredného vykurovania a pri výstavbe a používaní komína a dymovodu a o lehotách ich čistenia a vykonávania kontrol. Požiar vzniká nesprávnou manipuláciou s horľavými látkami, nedodržaním správnej kontroly alebo údržby zariadenia. Príslušníci HaZZ tiež v októbri zasahovali aj pri nesprávnej manipulácii s odpadom (102 požiarov) a tiež na cestách, kde horeli osobné a dodávkové automobily (44 požiarov), pričom polovica z týchto požiarov bola spôsobená prevádzkovo-technickými poruchami. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies