V okrese Zvolen je 9 prípadov kliešťovej encefalitídy, Brezno stále trápi žltačka

NETKY.SK • 12 December 2016, 15:22 • 2 min
V okrese Zvolen je 9 prípadov kliešťovej encefalitídy, Brezno stále trápi žltačka

BANSKÁ BYSTRICA – Deväť prípadov kliešťovej encefalitídy v okrese Zvolen a žltačku v Brezne, ktorá sa ďalej šíri, zaznamenali v uplynulých dňoch epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Ako dnes TASR informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová, napriek pokročilému ročnému obdobiu nahlásil uplynulý týždeň RÚVZ vo Zvolene deväť laboratórne potvrdených prípadov stredoeurópskej kliešťovej encefalitídy v epidemiologickej súvislosti.

 

"Pravdepodobným faktorom prenosu je kozí syr, ktorý jeden z chorých doma vyrába a ponúkol na konzumáciu aj známym. Syr konzumovalo 11 ľudí, ochorelo desať a deväť z nich bolo hospitalizovaných pre horúčkovité stavy, bolesti hlavy, zvracanie a v jednom prípade pre ochrnutie hornej končatiny. V jednom prípade sa ochorenie vôbec neprejavilo," uviedla Tolnayová.

 

RÚVZ v šetrení pokračuje. V rodinách chorých vykonal v súčinnosti so Slovenskou veterinárnou a potravinovou správou protiepidemické opatrenia. Majiteľ kôz ich dal utratiť a pozostatky skončili v kafilérii.

 

Podľa Tolnayovej okres Brezno stále trápi zdĺhavá epidémia žltačky. Pribudli dva nové prípady. Prvý priamo z mesta Brezno, kde vypuklo toto ochorenie u dospelej ženy a dieťaťa navštevujúceho základnú školu. Samotné protiepidemické opatrenia v ohniskách nákazy, ako dezinfekcia, lekársky dohľad, očkovanie kontaktov zabezpečujú priebežne. Očkovanie je čiastočne sťažené nedostatkom očkovacej látky v regióne.

 

Vírus žltačky typu A vniká do tela najčastejšie ústami a vylučuje sa stolicou. K jej šíreniu významnou mierou prispieva nedostatočná osobná hygiena.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies