V okrese Sobrance má do roku 2020 pribudnúť 1225 pracovných miest

NETKY.SK • 23 August 2016, 14:01 • 2 min
V okrese Sobrance má do roku 2020 pribudnúť 1225 pracovných miest

SOBRANCE – Akčný plán rozvoja okresu Sobrance dnes schválil vládny kabinet s cieľom znížiť mieru nezamestnanosti v tomto regióne podporou vytvorenia 1225 nových pracovných miest do roku 2020. Celková odhadovaná investícia v tomto období pre okres je približne 69 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

"Predpokladáme, že celková finančná investícia z verejných zdrojov bude 53.400.000 eur a zo súkromných zdrojov 15.400.000 eur. Dnes sme schválili aj regionálny príspevok, ktorý musí uvoľniť ministerstvo financií vo výške 2.505.000 eur. Plán vytvoriť 1225 nových pracovných miest do roku 2020 je z toho pohľadu absolútne realistický," uviedol po výjazdovom rokovaní v Sobranciach premiér Robert Fico.

 

Z konkrétnych opatrení uviedol premiér podporu projektu chovu a spracovania hydiny v sume 670.000 eur z regionálneho príspevku s očakávaným vznikom 600 pracovných miest. Vytvoriť by sa malo ďalej sedem sociálnych podnikov v Sobranciach a obciach Ostrov, Inovce, Úbrež či Veľké Revištia. Podpora bude smerovať aj pre zariadenia pre seniorov v Sobranciach a obciach Koromľa a Lekárovce, ďalej na vybudovanie dvoch športovo-relaxačných centier či Liečebného a relaxačného centra v Sobranciach s využitím kúpeľníckej tradície. Peniaze pôjdu napríklad aj na integrované centrá inkluzívnej výchovy a vzdelávania a Tréningové centrum a Centrum odborného vzdelávania pri SOŠ obchodu a služieb Sobrance.

 

Premiér zdôraznil, že akčný plán je dôležitý mobilizáciou všetkých síl. "Akčný plán nevzniká v Bratislave za úradníckym zeleným stolom, ale je výsledkom veľmi úzkej komunikácie podnikateľov, ktorí sú v tomto priestore, miestnej štátnej správy, regionálnej a miestnej samosprávy a samozrejme ústredných orgánov štátnej správy, ktoré spolupracujú. Akčný plán je krytý finančnými prostriedkami a je aj kontrolovateľný," povedal.

 

Okres Sobrance v Košickom kraji pri hranici s Ukrajinou patrí k okresom, ktoré dlhodobo evidujú vysokú mieru nezamestnanosti. Jeho priemerná miera nezamestnanosti od roku 2013 do prvého kvartálu 2016 sa pohybovala medzi 23,9 % a 17,8 %, kým za rovnaké obdobie na celom Slovensku bola medzi 14,7 % a 10,1 %.

 

"Medzi špecifické okresné faktory patrí hlavne periférna poloha okresu v rámci štátu na schengenskej hranici Európskej únie s Ukrajinou, špecifická odvetvová orientácia regionálnej ekonomiky, nedostatočne rozvinutá infraštruktúra regiónu, odchod mladej kvalifikovanej sily z okresu a nevyhovujúca štruktúra zameraní stredného školstva. V okrese sú sťažené podmienky pre prilákanie väčších zahraničných investorov," uvádza vládny materiál.

 

S cieľom prijatia akčných plánov na podporu okresov s vysokou mierou nezamestnanosti vláda počas najbližších štyroch týždňov absolvuje celkovo deväť výjazdov. Prvá trojdňová šnúra je na rade tento týždeň. V pondelok (22. 8.) ministri navštívili okres Sabinov, v stredu (24. 8.) zasadnú v Trebišove.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies