V okrese Prievidza majú sedem prípadov prasacej chrípky

NETKY.SK • 15 Február 2013, 13:19 • 2 min
V okrese Prievidza majú sedem prípadov prasacej chrípky

V okrese Prievidza majú sedem prípadov prasacej chrípky - Zaujímavosti Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Prievidza so sídlom v Bojniciach má doteraz nahlásených sedem potvrdených prípadov chrípky typu A(H1N1). Šesť takýchto prípadov sa potvrd

slovakia

left justify in out

img

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Prievidza so sídlom v Bojniciach má doteraz nahlásených sedem potvrdených prípadov chrípky typu A(H1N1). Šesť takýchto prípadov sa potvrdilo v bojnickej nemocnici a jeden prípad u pacienta ambulantného lekára.

"V nemocnici vykonali doteraz 14 odberov, prevažne sa realizovali na pľúcnom oddelení, prípadne na oddelení ARO. Od ambulantných lekárov máme doposiaľ tri odbery, z toho dva u detí do 18 rokov, pri ktorých sa vírus nepotvrdil,"uviedla Klára Minčíková z RÚVZ Prievidza. 

Upozornila, že vírus chrípky A(H1N1) sa už považuje za sezónny. Podľa jej slov je to nový typ chrípky, ktorý tu doteraz nebol a ľudia sa ním jednoducho musia vyrovnať. "Predpokladalo sa, že bude mať väčšiu silu a zahubí viac ľudí. Chorá je hlavne dospelá populácia od 20 do 59 rokov a u chorých spôsobuje intersticiálny zápal pľúc, na ktorý môžu chorí zomrieť. To však spôsobovali predtým aj sezónne vírusy. Sezónny vírus je ten, ktorý sa tu každý rok vyskytuje a vírus A(H1N1) sa stal sezónnym, máme ho tu už od roku 2009," vysvetlila Minčíková. 

Prevenciou proti tomuto typu vírusu je očkovanie. Ako ďalej uviedla Minčíková, zaočkované sú približne len tri percentá obyvateľov. "Keby sa dali všetci ľudia zaočkovať proti typu A(H1N1), ktorý je jeden z vírusov nachádzajúci sa vo vakcíne, tak by sme nemali takúto chorobnosť," doplnila. 

RÚVZ zatiaľ pre vyššiu chorobnosť ponechal v nemocniciach v okrese aj protiepidemické opatrenia. Spočívajú v zákaze návštev, neprijímaní pacientov na plánované operácie a na diagnostickú hospitalizáciu a v dodržiavaní prísnych hygienických pravidiel. "To znamená, okrem vetrania a dezinfekcie izolovať každého pacienta s respiračným ochorením a dodržiavať bariérovú ošetrovaciu techniku, aby sa vytvorila bariéra medzi chorým pacientom, keď už musí byť hospitalizovaný, a zdravotníckym personálom, aby sa tam choroby nešírili," uzavrela Minčíková.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies