V okrese Komárno uhynuli ďalšie labute a zaznamenali nové ohnisko

NETKY.SK • 31 Január 2017, 12:00 • 2 min
V okrese Komárno uhynuli ďalšie labute a zaznamenali nové ohnisko

KOMÁRNO - Úhyn 16 voľne žijúcich labutí zaznamenala Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Komárno v pondelok (30. 1.) v časti Koložský kanál medzi mestom Komárno a obcou Iža v okrese Komárno.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to potvrdil riaditeľ RVPS Komárno Štefan Miholics s tým, že v ten istý deň boli telá uhynutých labutí pozbierané príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru v Komárne v súčinnosti s RVPS Komárno.

 

Podľa jeho slov keďže ide o potvrdené ohnisko úhynov voľne žijúceho vtáctva na vtáčiu chrípku, telá na vyšetrenie do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu vo Zvolene zaslané neboli a boli považované za pozitívne na vírus vysokopatogénnej aviárnej influenzy subtypu H5N8, čiže na vírus vtáčej chrípky.

 

Okrem toho bola v pondelok vo večerných hodinách na vírus vtáčej chrípky potvrdená pozitivita jednej uhynutej labute, ktorej úhyn RVPS Komárno zaznamenala v piatok (27. 1.). K jej úhynu došlo v novej oblasti - na hranici katastrálnych území mesta Kolárovo a obce Kameničná v okrese Komárno.

 

Podľa Miholicsa je celá táto oblasť v karanténe a platia v nej veterinárne opatrenia na kontrolu chorôb zvierat.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona