V okolí talianskej sopky Vezuv pripravujú evakuačný plán pre 700-tisíc ľudí

NETKY.SK • 13 Október 2016, 07:24 • 2 min
V okolí talianskej sopky Vezuv pripravujú evakuačný plán pre 700-tisíc ľudí

RÍM/NEAPOL - Obce v okolí talianskej sopky Vezuv pripravujú evakuačný plán, ktorý predpokladá odsun 700-tisíc obyvateľov v priebehu 72 hodín. Šéf talianskeho úradu civilnej ochrany Fabrizio Curcio o tom informoval na stredajšej tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

Celkove 25 obcí na úpätí Vezuvu vrátane svetoznámych Pompejí predstaví príslušný plán do konca októbra. Podľa zverejnených údajov, ktoré priniesla agentúra APA, by malo byť v prípade sopečného výbuchu nasadených denne 500 autobusov a 200 vlakov, aby dopravili uvedený počet ľudí do bezpečia.


Vezuv s výškou takmer 1300 metrov sa prebudil naposledy v roku 1944. Láva vtedy prúdila z krátera 11 dní, pričom zahynulo 26 ľudí a ďalších 12.000 prišlo o svoje príbytky. Sopka odvtedy opäť "drieme" a hoci nie sú v súčasnosti náznaky, že by mala prísť nová erupcia, podľa mnohých geológov je to len otázkou času.


Erupciu výbušného charakteru zaznamenali na Vezuve naposledy v roku 1631, keď bolo výsledkom usmrtenie približne 4000 ľudí. Antické Pompeje, ktoré zanikli pri výbuchu z roku 79, sú dnes archeologickým parkom, navštevovaným každoročne miliónmi turistov.


V tzv. červenej zóne, teda na území, ktoré by bolo prípadným výbuchom bezprostredne ohrozené, žije približne 600.000 ľudí. Experti odhadujú, že rovnaká erupcia, aká zničila kedysi Pompeje, by dnes ohrozila dva až päť miliónov ľudí. Okolie Vezuvu patrí medzi najhustejšie osídlené regióny Európy.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona