V okolí Prievidze a Levíc vyhlásili výstrahu 2. stupňa pred povodňou

NETKY.SK • 10 Január 2023, 08:50 • 2 min
V okolí Prievidze a Levíc vyhlásili výstrahu 2. stupňa pred povodňou

BRATISLAVA - V okresoch Prievidza, Levice-západ a Levice-východ platí hydrologická výstraha druhého stupňa pred povodňou z trvalého dažďa. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

slovakia

left justify in out

Výstraha prvého stupňa pred povodňou platí v oblastiach Zvolen, Krupina, Michalovce, Nitra, Zlaté Moravce, Partizánske, Martin a Žilina-Rajčanka. Vývoj hydrologickej situácie bude SHMÚ priebežne aktualizovať. "Vzhľadom na spadnuté a aj ďalšie predpokladané zrážky očakávame na tokoch výrazný vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia stupňov povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia. Predpokladajú výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo tokov. Výstrahu prvého stupňa pred dažďom vyhlásili pre viaceré okresy Banskobystrického a Nitrianskeho kraja a pre okresy Partizánske, Prievidza, Turčianske Teplice. V týchto lokalitách predpokladajú zrážky 25 až 40 milimetrov. Výstraha trvá do 11.00 h.

 

img

 

V okrese Nitra upozorňuje SHMÚ na výstrahu prvého stupňa pred vetrom. V nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Výstraha platí do 17.00 h. Meteorológovia upozorňujú aj na snehové jazyky a záveje. Výstraha prvého stupňa platí do 18.00 h pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Kežmarok, Poprad, Stará Ľubovňa a viaceré okresy Žilinského kraja. Snehové jazyky a záveje očakávajú v polohách nad približne 700 metrov. Vo vyšších polohách aj silnejšie zafúka. Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách trvá do polnoci v okresoch Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Brezno a Poprad. V polohách nad pásmom lesa sa miestami očakáva vietor s rýchlosťou v nárazoch 110 až 135 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a podobne," uviedol SHMÚ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies