V okolí hlavného mesta vysadili za päť rokov 1,2 milióna stromčekov

NETKY.SK • 13 Apríl 2018, 11:15 • 2 min
V okolí hlavného mesta vysadili za päť rokov 1,2 milióna stromčekov

BRATISLAVA – Lesníci vysadili v okolí Bratislavy za posledných päť rokov vyše 1,2 milióna sadeníc stromov, v roku 2018 plánujú vysadiť ďalších vyše 190-tisíc sadeníc.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom riaditeľ Odštepného závodu Lesov SR v Smoleniciach Ivan Danček s tým, že v okolí hlavného mesta vysádzajú hlavne buky a duby.

 

Výsadbu robia prevažne v marci a apríli, časť plôch zalesňujú na jeseň. Výsadba sa robí na plochách po ťažbe dreva alebo na plochách, kde predchádzajúce zalesňovanie nebolo úspešné. Príčinou nutnosti opakovaného zalesňovania môže byť aj neskorý mráz, letné sucho alebo ohryz sadeníc zverou.

Nie všetky plochy po vykonanej ťažbe sa však musia umelo zalesňovať. „Cieľavedomou činnosťou lesného hospodára sa dá na obnovu lesa využiť potenciál materského porastu tak, aby sa pred jeho vyťažením vytvorili semená a následne nový porast prostredníctvom prirodzeného zmladenia,“ uviedol Danček. Takýmto spôsobom sa na Lesnej správe Bratislava podarilo obnoviť 71,5 hektára lesných porastov, čo približne predstavuje 1,4 milióna kusov náletových drevín z pôvodných materských stromov. Umelej výsadbe sadeníc sa však nemožno vyhnúť na plochách odlesnených bez predošlej prípravy lesa na jeho obnovu, ani na plochách, ktoré vznikli pri kalamitách.

Pri výsadbe spolupracuje Lesná správa Bratislava s viacerými firmami a občianskymi združeniami. „Každoročne nás oslovujú noví záujemcovia, ktorí chcú prispieť výsadbou čo len niekoľkých stromčekov na zachovanie stálosti lesov vo svojom okolí. Súčasťou každej brigády je aj výklad našej práce, čím záujemcovia nadobudnú širšie vedomosti o práci lesníkov,“ uviedol vedúci Lesnej správy Bratislava Martin Knurovský.

 

Každoročne sa na všetkých lesných pozemkoch Slovenska vysádza okolo 15 miliónov nových stromčekov. Takmer polovica lesných plôch je zároveň obnovovaná aj prirodzene prostredníctvom prirodzeného zmladenia z okolitých porastov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona