V okolí historického mesta Palmýra pokračujú ťažké boje

NETKY.SK • 25 Marec 2016, 12:02 • 2 min
V okolí historického mesta Palmýra pokračujú ťažké boje

DAMASK - Sýrske štátne médiá a opoziční aktivisti informovali o pokračujúcich ťažkých bojoch medzi vládnymi zložkami a militantmi extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), ktoré aj dnes pokračujú na predmestiach historického mesta Palmýra v strednej Sýrii.

slovakia

left justify in out

Obe strany podľa zdrojov citovaných agentúrou AP na seba útočia delostreleckou paľbou.


Vláde jednotky za podpory ruských náletov vo štvrtok na krátko vstúpili do Palmýry, povstalecké oddiely ich však zatlačili nazad a boje o túto pamiatku UNESCO aktuálne pokračujú v okolí hlavných vstupov do mesta.
Sýrska štátna agentúra SANA s odvolaním sa na nemenovaný zdroj sýrskej armády uviedla, že vojsku sa podarilo obsadiť strategický vrch v tesnej blízkosti mesta. Vládne sily ďalej prevzali kontrolu nad viacerými návršiami rozprestierajúcimi sa v okolí mesta.


Sýrska armáda začala veľkú ofenzívu s cieľom dobyť Palmýru pred dvoma týždňami. Džihádisti obsadili toto mesto v provincii Homs v máji 2015, čo vyvolalo celosvetové obavy o osud tamojších umeleckých diel.


Mnohé z palmýrskych pamiatok z obdobia starovekej Rímskej ríše, vrátane 2000-ročného Bélovho chrámu a svetoznámeho Víťazného oblúka, militanti medzičasom vyhodili do vzduchu. Mesto Palmýra je zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies