V okolí Chebu sa vyskytla tularémia, veterinári prijali mimoriadne opatrenia

NETKY.SK • 20 Január 2015, 18:30 • 2 min
V okolí Chebu sa vyskytla tularémia, veterinári prijali mimoriadne opatrenia

PRAHA/CHEB - České veterinárne orgány prijali mimoriadne opatrenia v súvislosti s výskytom tularémie zajacov v okolí Chebu na západe ČR.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak v súvislosti s nálezom uhynuvšieho zajaca pri Skalnej. Laboratórne testy totiž potvrdili, že uhynul na následky tularémie, ochorenia prenosného aj na človeka, vyplýva z informácií internetového servera iDNES.cz.
     

Podľa slov hovorcu veterinárnej správy Petra Pejchala by prijaté opatrenia mali slúžiť predovšetkým na ochranu ľudí. Ich úlohou je minimalizovať riziko prenosu kontaminovaným zvieraťom.
     

Experti osobitne varujú pred kontaktom s uhynutými zajacmi, pri odstraňovaní zrazených zvierat z ciest,  neopatrnom sťahovaní kože či nedokonalej tepelnej úprave mäsa infikovaných zvierat. Isté riziko predstavuje aj pitie zo studničiek a neoverených zdrojov alebo vdýchnutie kontaminovaného prachu zo slamy, sena či obilia.
     

Ochorenie však hrozí aj po konzumácii zeleniny alebo ovocia z pivníc, ktoré nie sú zabezpečené proti vniknutiu hlodavcov, takisto možných nositeľov bakteriálneho ochorenia, na prenose ktorého sa významnou mierou podieľajú kliešte.
     

Na tularémiu, ktorá sa nezriedka prejavuje ako bežná chrípka, avšak môže spôsobiť celý rad komplikácií a zasiahnuť rôzne ľudské orgány, ochorie v ČR ročne okolo 100 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona