V Oklahome vykonali po deväťmesačnej prestávke ďalšiu popravu

NETKY.SK • 16 Január 2015, 10:36 • 2 min
V Oklahome vykonali po deväťmesačnej prestávke ďalšiu popravu

OKLAHOMA CITY/TALLAHASSEE - Prvý rozsudok smrti po takmer deväťmesačnej prestávke spôsobenej nevydarenou popravou vykonali v noci nadnes v americkom štáte Oklahoma. Poprava sa v rovnaký deň uskutočnila aj v štáte Florida.

slovakia

left justify in out

Za znásilnenie a vraždu 11-mesačného dievčatka - dcéry svojej priateľky - z roku 1997 popravili vo väzení ležiacom východne od Oklahoma City smrtiacou injekciou 47-ročného Afroameričana Charlesa Warnera. Do žíl mu vstrekli rovnakú zmes smrtiacich látok ako v apríli 2014 Claytonovi Lockettovi, tentoraz sa však nevyskytli žiadne komplikácie, informovala agentúra DPA.
      

Warnerovi právnici sa do poslednej chvíle snažili odložiť popravu, najvyšší súd však ich námietky neakceptoval. Warnera mali popraviť už vlani v apríli. Jeho popravu však odložili po tom, čo dve hodiny pred jej termínom zomrel v bolestiach iný odsúdenec Clayton Lockett, ktorého trápenie trvalo 43 minút.
     

Štát Oklahoma následne zastavil všetky popravy. Právnici a lekári podali žalobu proti použitému postupu a použitiu anestetika midazolam, ktorý zrejme zapríčinil problémy. Úrady za ten čas zmodernizovali miestnosť, kde sa popravy vykonávajú, popravcovia prešli školením a zvýšili sa dávky smrtiacich látok.
      

Odvolací súd popravy nakoniec opäť povolil. Problémom podľa neho nebol jed, ale zlyhanie väzenského personálu, ktorý nesprávne narábal s injekciou. Vykonanie ďalších rozsudkov smrti je v Oklahome naplánované na 29. januára, 19. februára a 5. marca.
      

Zmesou rovnakých látok ako Warnera popravili vo štvrtok na Floride 42-ročného Johnnyho Shanea Kormondyho, odsúdeného v roku 1994 za vraždu bankára Garyho McAdamsa a znásilnenie jeho manželky. Aj v jeho prípade zamietol najvyšší súd odklad vykonania rozsudku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies