V oceánoch pláva 270-tisíc ton umelej hmoty

NETKY.SK • 11 December 2014, 07:52 • 2 min
V oceánoch pláva 270-tisíc ton umelej hmoty

HONOLULU - Takmer 270.000 ton plastu pláva vo svetových oceánoch. Ide o odhad novej štúdie, podľa ktorej by toto množstvo zaplnilo 38.500 smetiarskych vozov, napísala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Śtúdia, ktorú v stredu zverejnil vedecký časopis PLOS ONE, uvádza, že plast je rozbitý do vyše päť biliónov kúskov.  Malé kúsky na povrchu hladiny zozbierali vedci v časti mora vlečnou sieťou, veľké zratúvali pozorovatelia z člnov.
      

Podľa vedkyne Kary Lavenderovej Lawovej zo Združenia pre morské vzdelávanie, ktorá sa na štúdii nepodieľala, sú výsledky povzbudzujúce. Odhad počtu malých kúskov plastu je totiž porovnateľný s predchádzajúcou štúdiou iných vedcov, ktorí používali rozličnú metodológiu.  Hlavným autorom terajšej štúdie je Markus Eriksen z inštitútu 5 Gyres, ktorý má za cieľ zredukovať plasty v oceánoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies