V oblasti súdnictva patríme v EÚ medzi najhoršie krajiny

NETKY.SK • 28 Marec 2013, 15:39 • 2 min
V oblasti súdnictva patríme v EÚ medzi najhoršie krajiny

BRATISLAVA - Slovensko patrí podľa zistení Európskej komisie medzi šesť krajín, ktoré v roku 2012 mali problémy v oblasti súdnictva najmä s dĺžkou súdnych konaní a organizáciou súdnictva.

slovakia

left justify in out

"Vnímanie nezávislosti súdnictva je na Slovensku najhoršie spomedzi všetkých členských krajín. Zaostávame tiež v oblasti dĺžky trvania súdnych konaní, v oblasti využívania moderných IT a komunikačných technológií a vzdelávania sudcov," uviedol vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik. V prepočte na obyvateľa máme jeden z najvyšších počtov sudcov (SR je na treťom mieste po Slovinsku a ČR) a paradoxne jeden z najnižších počtov právnikov. Patríme medzi krajiny, ktoré v prepočte na obyvateľa vynakladajú na súdnictvo najmenej finančných prostriedkov. 

Ku všetkým zisteniam dospela Európska komisia, ktorá predstavila nový porovnávací nástroj na podporu účinných súdnych systémov v Európskej únii, a tým aj na podporu hospodárskeho rastu. "Porovnávací prehľad európskeho súdnictva poskytne objektívne, spoľahlivé a porovnateľné údaje o fungovaní súdnych systémov v 27 členských štátoch EÚ," uviedol Králik. Zlepšovanie kvality, nezávislosti a efektívnosti súdnych systémov je už súčasťou procesu koordinácie hospodárskej politiky EÚ v rámci európskeho semestra, ktorý má prispieť k položeniu základov na návrat k rastu a vytváraniu pracovných miest. Okrem Slovenska majú problémy v súdnictve podľa EK aj Bulharsko, Taliansko, Lotyšsko, Poľsko a Slovinsko. 

Medzi kľúčové zistenia tohto prvého porovnávacieho prehľadu patrí skutočnosť, že dĺžka trvania súdnych konaní sa v rôznych členských štátoch značne líši. Tretina členských štátov má dĺžku konania až dvakrát dlhšiu než zvyšné štáty. Problémy môžu byt zložitejšie tam, kde nízka miera vyriešených prípadov prispieva k nárastu počtu neuzavretých prípadov. Monitorovanie a hodnotenie napomáha zrýchliť konania a zvýšiť kvalitu súdnictva. Hoci väčšina členských štátov už komplexný systém sledovania má, niekoľko členských štátov v tomto smere zaostáva. Metódy alternatívneho riešenia sporov, ako napríklad mediácia, znižujú pracovnú záťaž súdov. Preto by sa mali využívať častejšie. Vnímanie nezávislosti vnútroštátnych súdnych systémov sa tiež značne líši. Napriek tomu, že sa niekoľko členských štátov nachádza medzi prvými desiatimi krajinami sveta z hľadiska vnímania súdnej nezávislosti, v niektorých štátoch vnímajú podniky ako koncoví užívatelia súdneho systému nezávislosť súdov ako nedostatočnú. 

Podľa ministerstva spravodlivosti z analýzy Európskej komisie vo vzťahu k Slovensku vyplýva, že sa treba sústrediť predovšetkým na otázku rýchlosti súdneho konania a posilnenia nezávislosti justície. "Ide o oblasti, ktoré kopírujú priority ministerstva spravodlivosti pod vedením Tomáša Boreca," uviedla hovorkyňa MS SR Jana Zlatohlávková. Súdne konanie by sa malo zrýchliť elektronizáciou a organizačnými opatreniami, ako aj pripravovanou komplexnou rekodifikáciou civilného práva procesného. "Pokiaľ ide o nelichotivé miesto vo vnímaní nezávislosti súdnictva, toto považujeme za výsledok justičných experimentov a politického zasahovania do súdnictva z uplynulých volebných období, ako aj nevhodného znevažovania justície v médiách zo strany niektorých politikov," uviedla Zlatohlávková. Minister Borec podľa nej presadzuje dôsledné odpolitizovanie justície, zvyšovanie garancií nezávislosti výkonu súdnej moci a precizovanie pravidiel vyvodzovania zodpovednosti za konkrétne zlyhania sudcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies