V oblasti školstva bude mať Slovensko lepšiu spoluprácu so Španielskom

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 11:37 • 2 min
V oblasti školstva bude mať Slovensko lepšiu spoluprácu so Španielskom

BRATISLAVA – Vláda dnes schválila dokument z dielne ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, ktoré chce zlepšiť spoluprácu v oblastiach školstva, kultúry a športu so Španielskom. Program spolupráce je na roky 2016 – 2019.

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza v materiáli, obe zmluvné strany zintenzívnia práce na úrovni expertov s cieľom pripraviť Dohodu o vzájomnom uznávaní vysvedčení a akademických titulov získaných v obidvoch krajinách. Slovensko a Španielsko si budú vymieňať informácie, základné pedagogické dokumenty a aj naďalej v súlade s finančnými možnosťami organizovať vzdelávacie aktivity týkajúce sa aj vzdelávania pedagogických pracovníkov. Raz ročne zorganizujú cestu do Španielskeho kráľovstva pre vynikajúcich žiakov prvých ročníkov bilingválnych sekcií. Obe strany takisto vyjadrili záujem o rozšírenie výučby španielskeho jazyka na slovenských základných školách. Ministerstvo školstva, kultúry a športu Španielskeho kráľovstva v súlade s rozpočtovými možnosťami bude aj naďalej pokračovať v poskytovaní štipendií na vzdelávacie kurzy na španielskych univerzitách, dávajúc prednosť učiteľom bilingválnych sekcií. Obe krajiny vyjadrili vôľu rozvíjať spoluprácu a výmenu skúseností v oblasti vysokoškolského vzdelávania a hodnotenia vysokoškolského vzdelávania. Krajiny tiež konštatujú spokojnosť s programom Erasmus. Španielsko je jedným z prvých preferenčných miest slovenských študentov a kolektív španielskych študentov predstavuje jeden z najpočetnejších študentských kolektívov na Slovensku.


Španielska strana podľa dokumentu informuje slovenskú stranu o novom označení diplomov DELE. Madrid žiada o podporu príslušné slovenské úrady, aby v spolupráci s kanceláriou pridelenca pre vzdelávanie Veľvyslanectva Španielskeho kráľovstva v Bratislave mohli slovenské vzdelávacie inštitúcie, ktoré svojim žiakom ponúkajú v rámci študijného plánu aj štúdium španielčiny ako cudzieho jazyka, zahrnúť diplomy DELE do svojej akademickej ponuky. Takisto žiada o podporu pri oficiálnom uznávaní týchto diplomov zo strany orgánov školstva a verejnej správy
Pokiaľ ide o oblasť športu, strany sa dohodli na podpore výmeny skúseností v oblasti inštitucionálnej spolupráce, vedy a technológií aplikovaných v športe, telovýchovného lekárstva, boja proti dopingu, sponzorstva, rodovej rovnosti, organizácie športových podujatí či napríklad aj na podpore programov pomoci a podpory športu zdravotne znevýhodnených.


Slovensko a Španielsko takisto plánujú posilniť spoluprácu a vymieňanie si informácií a skúseností aj medzi knižnicami, múzeami, galériami, v oblasti literatúry, hudby, tanca či divadla. Slovenská strana poskytne španielskym umelcom možnosť zúčastniť sa na podujatiach ako Mesiac fotografie, Bienále ilustrácií Bratislava, Trienále plagátu Trnava.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies