V oblasti rieky Mekong objavili vyše 360 nových živočíšnych druhov

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 09:23 • 2 min
V oblasti rieky Mekong objavili vyše 360 nových živočíšnych druhov

RANGÚN - Približne 367 nových živočíšnych druhov objavili vedci v povodí rieky Mekong, ktorá pramení v južnej Číne a preteká Mjanmarskom, Laosom, Thajskom, Kambodžou a Vietnamom, kde sa vlieva do Juhočínskeho mora. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

slovakia

left justify in out

"Objavenie týchto druhov dokazuje, že región rieky Mekong patrí k jedným z biologicky najbohatších na svete. Skutočnosť, že 26 z nich bolo objavených v relatívne neprebádanom Mjanmarsku, podčiarkuje nutnosť investície do ochrany prírody a udržateľnej biodiverzity," uviedla Michelle Owenová z mjanmarskej pobočky WWF.

 

Počas vlády junty v Mjanmarsku v rokoch 1988-2010 krajina totiž nebola dostupná dôkladnému vedeckému bádaniu. Medzi novými živočíšnymi druhmi objavenými v tejto juhoázijskej krajine je napríklad hlbokomorská ryba z čeľade stomiidae či sumcovitá ryba s prísavkou v tvare plameňa na krku.

 

V thajskom národnom parku Kaeng Krachan vedci objavili gekona schopného plachtiť, ktorý dostal meno ptychozoon kaengkrachanense. V Laose objavili obrovskú plachtiacu vevericu biswamoyopterus laoensis, vo Vietname zase drobnú, takmer priesvitnú rybu phallostethus cuulong, ktorá má pohlavné orgány umiestnené tesne pod ústami.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona