V oblasti, kde sa potopil iránsky tanker, zaznamenali štyri ropné škvrny

NETKY.SK • 18 Január 2018, 08:57 • 2 min
V oblasti, kde sa potopil iránsky tanker, zaznamenali štyri ropné škvrny

PEKING - Z ropy, ktorá vytiekla z už potopeného iránskeho tankera Sanchi vo Východočínskom mori, vznikli štyri škvrny. Pokrývajú plochu s rozlohou 100 kilometrov štvorcových.

slovakia

left justify in out

Skoršie satelitné snímky ukazovali len dve ropné škvrny, podľa stredajšieho prieskumu Štátnej oceánskej správy ich je ale na mori dvojnásobne viac. Najmenšia škvrna má zhruba 5,5 kilometra štvorcového, najväčšia 48.

Tanker, ktorý bol registrovaný v Paname, sa plavil z Iránu do Južnej Kórey a prevážal 136-tisíc ton ultraľahkej ropy. Okrem nej sa v plavidle nachádzala aj ropa, ktorú používali ako pohonnú látku. Oba druhy palív predstavujú pre miestny morský život riziko a môžu spôsobiť obrovské škody.


Sanchi sa 6. januára zrazil s hongkonskou nákladnou loďou CF Crystal 257 kilometrov od pobrežia Šanghaja. Po kolízii začal horieť a vytiekla z neho ropa. Podľa iránskych predstaviteľov pri kolízii zahynulo všetkých 32 členov posádky, medzi nimi 30 Iráncov a dvaja Bangladéšania. Tanker sa potopil v nedeľu a podľa čínskych predstaviteľov sa nachádza 115 metrov pod hladinou mora, kam za ním vyšlú robotickú ponorku.

 

Ministerstvo dopravy informovalo, že na miesto kolízie dorazila loď námornej hliadky, ktorej posádka začala posudzovať spôsoby detekcie úniku ropy aj spôsoby ako tok zastaviť.

CF Crystal prevážala z USA obilie, pričom všetkých 21 členov jej posádky sa podarilo zachrániť. Príčina zrážky stále nie je známa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies