V oblasti filipínskej provincie, kde sa potopil tanker, majú ľudia zdravotné ťažkosti

NETKY.SK • 8 Marec 2023, 10:30 • 2 min
V oblasti filipínskej provincie, kde sa potopil tanker, majú ľudia zdravotné ťažkosti

MANILA - Niekoľko desiatok miestnych obyvateľov začalo pociťovať zdravotné problémy po rozsiahlom úniku priemyselného palivového oleja z tankera Princess Empress, ktorý sa 28. februára potopil pri pobreží filipínskej provincie Oriental Mindoro.

slovakia

left justify in out

Plavidlo prevážalo 800.000 litrov vykurovacieho oleja, ktorý sa dostal k niekoľkým pobrežným rybárskym dedinám. Tamojšie pláže pokryl čierny kal. Miestni obyvatelia odvtedy hlásia výskyt kŕčov, závratov a zvracania. Nevoľnosť postihla aj pracovníkov, ktorí odstraňujú toto znečistenie. Vdychovanie výparov z vykurovacieho oleja môže spôsobiť príznaky ako nevoľnosť a bolesti hlavy, zatiaľ čo kontakt s pokožkou môže maž za následok svrbenie alebo pľuzgiere.

 

img

 

Filipínske úrady vyhlásili v postihnutých oblastiach provincie kalamitný stav a zaviedli zákaz rybolovu až do odstránenia znečistenia. Tento zákaz má však veľmi negatívny vplyv na živobytie mnohých obyvateľov v danej oblasti — prístup k moru teraz nemá viac ako 18.000 rybárov v celkovo 60 dedinách.

 

Filipínske ministerstvo cestovného ruchu vyjadrilo obavy, že únik oleja znečistí vody v obľúbených potápačských destináciách vrátane okolia ostrovov Verde, Mindoro a Palawan. Podľa morských biológov je únikom látky ohrozených aj približne 36.000 hektárov koralových útesov, mangrovníkov a morskej trávy. Zatiaľ nie je jasné, čo spôsobilo potopenie tankera plaviaceho sa pod filipínskou vlajkou v rozbúrenom mori. Všetkých 20 členov posádky zachránila okoloidúca nákladná loď ešte predtým, ako sa plavidlo potopilo. Experti teraz zisťujú, koľko oleja zostalo v tankeri a ako odčerpať zvyšok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies