V oblasti Chicaga zaznamenali vyše 1100 prípadov psej chrípky, šesť psov uhynulo

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 06:51 • 2 min
V oblasti Chicaga zaznamenali vyše 1100 prípadov psej chrípky, šesť psov uhynulo

CHICAGO - Najmenej 1137 psov v oblasti Chicago sa nakazilo vysoko infekčným kmeňom psej chrípky a šesť z nich uhynulo. Ide o najväčšiu a najdlhšie trvajúcu epidémiu psej chrípky v tomto regióne, uviedli v utorok úrady.

slovakia

left justify in out

Veterinári začali oznamovať prípady psieho infekčného respiračného ochorenia (CIRD) v januári, uviedol hovorca okresu Cook Frank Shuftan. Podľa neho môže byť v skutočnosti prípadov viac, ale nemuseli byť nahlásené.

 

"Veľa veterinárov má toľko práce, že majú problém zatelefonovať nám to," dodal.Symptómy tzv.  infekčnej laryngotracheitídy zahŕňajú úporný a pretrvávajúci kašeľ, letargické správanie sa, nechuť k jedlu a horúčku. Ľudia nemôžu dostať psiu chrípku, ale môžu ju šíriť, preto veterinárka Donna Alexanderová odporúča umývanie rúk po hladkaní psa. Kým sa epidémia neskončí, majitelia psov by sa podľa nej mali vyhýbať oblastiam, ako sú výbehy pre psov, skupinové výcviky psov a psie hotely.

 

Epidémiu spôsobil vírus blízky ázijským kmeňom chrípkového vírusu A H3N2, ktorý je od svojej identifikácie v roku 2006 hojne rozšírený v psej populácii na juhu Číny a v Južnej Kórei, citovala agentúra Reuters vedcov z Cornellovej univerzity.

 

Uviedli, že vírus H3N2 doteraz v Severnej Amerike nebol zaznamenaný a jeho epidémia v oblasti Chicaga naznačuje nedávne zavlečenie vírusu z Ázie.

 

Niektoré psie hotely v oblasti dočasne prestali prijímať zvieratá. A spoločnosť proti týraniu zvierat na svojej webovej stránke uviedla, že zrušila 21. ročník akcie Bark in the Park (Štekanie v parku), ktorá sa mala uskutočniť na brehu jazera 3. mája.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies