V obehu ostali zhruba tri miliardy slovenských korún

NETKY.SK • 4 Máj 2015, 14:11 • 2 min
V obehu ostali zhruba tri miliardy slovenských korún

BRATISLAVA - Aj napriek tomu, že už niekoľko rokov platíme na Slovensku eurami, tak v obehu ostali ešte približne tri miliardy slovenských korún. Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) zostalo ku koncu minulého roka v obehu 19 mil. slovenských bankoviek.

slovakia

left justify in out

Z toho najviac, teda 10,1 mil. kusov, bolo 20-korunových bankoviek. Zároveň ostalo ešte v obehu približne 933 tis. kusov slovenských pamätných mincí. Hodnota zatiaľ nevrátených korún dosiahla ku koncu vlaňajška približne 3,01 mld. korún, čo je takmer 100 mil. eur. Predstavuje to približne 2 % z celkovej hodnoty emitovaných peňazí.

 

Z nevrátených slovenských korún pripadli na jedného obyvateľa približne tri kusy bankoviek v hodnote 426 korún a slovenské pamätné mince v hodnote 129 korún. Hodnota zostávajúcich slovenských bankoviek a slovenských pamätných mincí na obyvateľa predstavovala 555 korún. Najpočetnejšou bola 20-korunová bankovka v počte takmer dva kusy na obyvateľa.

 

Slovensko zaviedlo euro od 1. januára 2009, a to do hotovostného aj bezhotovostného obehu. V deň osláv desiateho výročia spoločnej európskej euromeny sa tak stalo 16. členskou krajinou eurozóny. Euro nahradilo slovenské koruny v hotovostnom obehu postupne počas šestnásťdňového duálneho obehu oboch mien. Slovenské korunové mince bolo možné v NBS vymeniť do konca roka 2013, bankovky bude vymieňať bez časového obmedzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies