V obehu je už vyše 800-tisíc poštových známok s portrétom prezidenta Andreja Kisku

NETKY.SK • 20 Jún 2014, 09:36 • 2 min
V obehu je už vyše 800-tisíc poštových známok s portrétom prezidenta Andreja Kisku

BRATISLAVA – Ľudia na Slovensku si môžu od pondelka 16. júna kúpiť na pošte známku s podobizňou nového prezidenta SR Andreja Kisku.

slovakia

left justify in out

Slovenská pošta ju pustila do obehu pár hodín po jeho inaugurácii a do dnešného dňa rozdistribuovala na jednotlivé pobočky 845.350 kusov. Do konca týždňa bude novou prezidentskou známkou zásobených všetkých viac ako 1500 pôšt na Slovensku.
      

"Záujem o prezidentskú známku je najväčší po jej vydaní. Pri vychádzaní z predchádzajúcich skúseností predpokladáme, že aj nová prezidentská známka bude atraktívna pre verejnosť, ako aj pre filatelistov, ktorí si ju budú chcieť doplniť do svojej zbierky," uviedla pre TASR hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová.
      

Zamestnanec pošty môže pri obsluhe klienta zvoliť akúkoľvek známku. Tú s portrétom prezidenta zákazníkovi poskytne, ak o ňu požiada. "Povinnosť použiť novú prezidentskú známku má iba zamestnanec, ktorý použil príležitostnú pečiatku ku dňu inaugurácie nového prezidenta. Tá sa totiž musí použiť v súvislosti s touto známkou," vysvetlila Pondelová s tým, že príležitostnou pečiatkou označovali 16. júna špeciálne obálky na hlavnej pošte v Poprade. Práve na pobočke v rodisku Andreja Kisku zaznamenali už v prvých dňoch predaja veľký dopyt po novej známke.
      

Počiatočných 8 miliónov kusov známok v nominálnej hodnote 0,45 eura, ktoré by mali vystačiť na niekoľko mesiacov, dala Slovenská pošta vytlačiť koncom mája v Poštovej tlačiarni cenín v Prahe. Slováci ročne spotrebujú približne 20 miliónov kusov takýchto známok. Výroba 8 miliónov známok s portrétom prezidenta SR stojí štát 30.000 eur. Potrebných je na to približne 180 kilogramov farby. Autorom oceľorytiny je akademický maliar Martin Činovský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona