V obehu je už viac ako 80% všetkých Bitcoinov, zostáva vyťažiť 4,2 milióna

NETKY.SK • 17 Január 2018, 20:00 • 2 min
V obehu je už viac ako 80% všetkých Bitcoinov, zostáva vyťažiť 4,2 milióna

LONDÝN – Pred pár dňami, 13. januára, bolo vyťažených presne 16,8 milióna Bitcoinov (BTC), čiže presne 80% z celkovej naprogramovanej zásoby tejto kryptomeny. Znamená to, že zostáva vyťažiť už len 4,2 milióna BTC, aby sa dosiahla celková zásoba 21 miliónov mincí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Celková zásoba Bitcoinov je 21 miliónov, ktorú do protokolu naprogramoval jeho tvorca Satoshi Nakamoto. Znamená to, že čím viac Bitcoinov bude vyťažených, tým viac sa bude prehlbovať ich nedostatok na trhu. Nedostatok je vytváraný dopytom, ktorý zase robí kryptomenu cennejšou. Akonáhle sa vyťažia všetky, bude oveľa ťažšie sa k nim dostať, čo vyženie ich cenu nahor.

 

img

 

Ťažiari dostávajú momentálne odmenu vo výške 12,5 BTC za každý vyťažený blok, avšak Nakamoto naprogramoval protokol tak, aby sa odmena znížila na polovicu po vyťažení 210.000 blokov, alebo približne každé štyri roky. Najbližšie k tomu príde približne začiatkom júna 2020, v závislosti od hashrate, čím sa odmena za vyťažený blok zníži na 6,25 BTC.

 

img

 

Nie každá digitálna mena sa však dá ťažiť ako Bitcoin. Niektoré kryptomeny sú vytvorené s celou ich zásobou, ktorá sa postupne uvádza do obehu, alebo sú vydané všetky naraz. Pri takýchto kryptomenách neexistuje žiadny spôsob, ako ťažiť alebo vytvárať nové mince. Medzi takéto kryptomeny patria napríklad Ripple, IOTA, NEM, NEO, Qtum, Omisego, Lisk, Stratis, Waves či EOS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona