V obci Utekáč bojujú stále s následkami povodní

NETKY.SK • 18 Júl 2013, 10:44 • 2 min
V obci Utekáč bojujú stále s následkami povodní

UTEKÁČ - Ešte aj tri a pol týždňa po ničivej povodni (24. júna) sa riadia v obci Utekáč v okrese Poltár pravidlami mimoriadnej situácie. Živel v dedine zničil alebo poškodil všetkých 23 mostov a odniesol štyri lávky. Poznamenal aj značnú časť miestnych komunikácii. Škody na obecnom majetku odhadli na 150.000 až 180.000 eur.

slovakia

left justify in out

"Mimoriadnu situáciu už pravdepodobne v najbližších dňoch zrušíme, ostaneme ale stále v druhom protipovodňovom stupni," povedala TASR starostka Zuzana Paľašová. "Odstraňovanie všetkých pozostatkov po povodni však bude trvať možno aj rok," dodala.

Do obce je stále prístup len od Kokavy nad Rimavicou, severná cesta do Lomu a smerom na Brezno je stále pre osobnú dopravu uzatvorená. "Voda tam podmyla cestu na viacerých miestach. Poškodené úseky popri Rimavici odstraňujú pracovníci Povodia Slanej," pripomenula starostka.

Vedeniu obce v súčinnosti s dobrovoľnými hasičmi, občanmi a firmami sa už podarilo sprístupniť väčšinu vstupov do rodinných domov, ktoré boli povodňou poškodené. "V niektorých lokalitách sú ešte veľké nánosy kameňa a sutiny, ale aj tie v najbližších dňoch postupne odstránime," povedala. 

Kameň, štrk a piesok navážajú aj na časť miestnych ciest, ktoré boli vodou zo svahov hlboko vymyté. Napríklad v časti Salajka boli ryhy po živle v ceste také veľké, že sa do nej zmestil človek. Voda a bahno sa tam totiž valili zo strmých kopcov a holorubov. Najväčšie náklady na odstraňovanie škôd pôjdu preto na cesty. Materiál na ich vysprávku je totiž drahý a ešte drahšia bude jeho doprava, keďže v obci nie je a musia ho tak dovážať zo vzdialených lomov a skladov. Drahá bude aj oprava mostov a mostíkov. "Bohužiaľ Utekáč už nikdy nebude mať toľko premostení a lávok ako ich mal doteraz," konštatuje starostka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona