V obci Milpoš je pre nedostatok vody mimoriadna situácia, zavreli aj školy

NETKY.SK • 14 September 2015, 12:02 • 2 min
V obci Milpoš je pre nedostatok vody mimoriadna situácia, zavreli aj školy

MILPOŠ – V obci Milpoš v sabinovskom okrese už na začiatku septembra vyhlásili mimoriadnu situáciu v dôsledku nedostatku pitnej vody. V piatok (11.9.) už krízový štáb rozhodol aj o tom, že zatvoria až do odvolania základnú školu aj materskú škôlku.

slovakia

left justify in out

Podľa starostu Ladislava Rabatina poklesla výdatnosť prameňa v okolí obce aj preto, že asi tri mesiace tu poriadne nepršalo. Majú vypracovaný projekt a tiež stavebné povolenie na vyriešenie každoročne opakujúcej sa situácie s nedostatkom vody, no potrebujú pomoc od štátu. Dotáciu však stále nedostali, naposledy žiadali o mimoriadnu len pred pár dňami.

 

Keďže je uzavretý vodovod, obecný úrad zabezpečuje vodu pre obyvateľov rozvozom balenej pitnej vody. Kamión vodu privezie do obce a obyvateľom ju do domácnosti rozváža obecné vozidlo. Podľa starostu je možné dostať 10 litrov na osobu. Inak môže obec len čakať na to, kedy sa obnoví výdatnosť prameňa a príroda nadelí aj im trocha vody. Dovtedy bude zatvorená škola aj škôlka a obec bude bez pitnej vody. Starosta sa neodváži ani hádať, ako dlho to potrvá. Hovorí však, že podobná situácia je tu takmer každoročne. Naposledy mali takúto mimoriadnu situáciu podľa neho v roku 2013.

 

V obci žije približne 677 obyvateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies