V obci Cerová namerali v pitnej vode vysoké hodnoty fluoranténu

NETKY.SK • 26 August 2019, 17:23 • 2 min
V obci Cerová namerali v pitnej vode vysoké hodnoty fluoranténu

BRATISLAVA – V obci Cerová (okres Senica) namerala Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pri pravidelnej kontrole kvality pitnej vody vysoké hodnoty látky fluorantén.

slovakia

left justify in out

Obyvatelia obce preto nemôžu až do odvolania používať vodu na pitie a varenie. Podľa dostupných informácií patrí fluorantén do skupiny polycyklických aromatických uhľovodíkov (PAU) a je to vysoko toxická látka pre vodné prostredie.

 

"Po opakovanom zistení hodnôt fluoranténu v obci Cerová nad 100 ng/l sme bezodkladne vykonali preplach vodovodnej siete a opakovane vykonávame odbery vzoriek vody aj z ďalších odberných miest v obci," informuje BVS na svojom webe.

 

Vodárne predpokladajú, že zdrojom zvýšeného obsahu fluoranténu v pitnej vode môže byť jeho uvoľňovanie z vnútorného asfaltového náteru liatinového vodovodného potrubia, z ktorého boli v minulosti budované verejné vodovody.

 

"O vzniknutej situácii boli bezodkladne informovaní pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Senici, ktorý po dôkladnej analýze rozhodne o ďalšom postupe. Zároveň sme požiadali starostu obce Cerová o vyhlásenie informácie o zistených vysokých hodnotách vo verejnom vodovode. Obyvateľom obce je poskytnutá cisterna s pitnou vodou," spresnila BVS.

 

img

 

Obec na svojom webe občanov informuje, že až do odvolania nie je voda vhodná na pitie a varenie. Môže sa však používať na hygienu.

 

"V obci bude dodávaná pitná voda vo forme cisterien," spresnila samospráva. BVS deklaruje, že situáciu nepretržite monitoruje, pracuje na náprave a zároveň priebežne informuje a komunikuje so starostom obce Cerová.

 

"Zároveň ubezpečujeme obyvateľov, že pitná voda v okolitých obciach je zdravotne vyhovujúca a je možné ju používať bez obmedzenia," tvrdí BVS.

 

Podľa vyhlášky ministerstva zdravotníctva, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o kvalite pitnej vody, sa v pitnej vode odoberanej u spotrebiteľa má sledovať skupina PAU, ktorých suma nameraných hodnôt nemá prekročiť limitnú hodnotu 100 ng/l a látka benzo(a)pyrén, ktorého nameraná hodnota vo vzorkách pitnej vody nesmie prekročiť limitnú hodnotu 10 ng/l.

 

PAU predstavujú podľa informácií BVS skupinu rôznorodých organických zlúčenín obsahujúcich dva alebo viac benzénových jadier. Vznikajú pri nedokonalom spaľovaní organických látok. Vyskytujú sa v ovzduší, napríklad v spalinách z naftových motorov, v cigaretovom dyme, vznikajú pri tepelnej úprave potravín, grilovaní či údení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona