V obci Banka sa opäť zosúva svah, vyhlásili mimoriadny stav ohrozenia

NETKY.SK • 19 November 2015, 12:08 • 2 min
V obci Banka sa opäť zosúva svah, vyhlásili mimoriadny stav ohrozenia

BANKA - V obci Banka pri Piešťanoch je takmer po dvoch rokoch opäť vyhlásený mimoriadny stav pre hrozbu zosuvu svahu. Tentoraz ide o zhruba 60 metrov dlhý úsek medzi ulicami Lyžiarska a Podhorská. Pod svahom sa nachádza podľa slov starostky Tatiany Julinyovej niekoľko nehnuteľností, ohrozené sú asi tri domácnosti.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti sa uskutočňuje na svahu inžiniersko-geologický prieskum, ktorý by mal zistiť príčinu posuvu pôdy a postup prípadnej sanácie. "Pohyb sme tam zaregistrovali už pred niekoľkými mesiacmi, nedávne dažde zapríčinili, že sa pôda začala zosúvať. Držia ju betónové panely nad cestou, mimoriadny stav je vyhlásený od 14. novembra," povedala starostka pre TASR. Úsek je ohradený a označený upozornením "Pozor, nebezpečenstvo zosuvu pôdy".

 

Začiatkom roka 2014 riešili v Banke masívny zosuv pôdy na svahu nad cestou medzi Piešťanmi a Bankou, ktorý je už sanovaný. "My tu máme svahovitý terén v rôznych častiach obce. Nikdy nemôžeme vylúčiť, že sa niečo také stane," povedala Julinyová s tým, že mnohé závisí od toho, ako sa človek správa k prírode a ako do nej zasahuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies