V NR SR sa napokon bude hlasovať len o zrušení priestupkovej imunity

NETKY.SK • 12 Október 2010, 07:05 • 2 min
V NR SR sa napokon bude hlasovať len o zrušení priestupkovej imunity

V NR SR sa napokon bude hlasovať len o zrušení priestupkovej imunity

slovakia

left justify in out

Parlamentom prerokovaný návrh na zásadné zúženie poslaneckej imunity iba na výroky v pléne sa ešte bude meniť. Po dnešnom rokovaní Koaličnej rady o tom informovala predsedníčka vlády SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
K existujúcemu návrhu, ktorý ruší trestnoprávnu imunitu poslancov, bude podľa jej slov predložený pozmeňujúci návrh tak, aby v konečnom dôsledku išlo len o zrušenie priestupkovej imunity. Poslanci tak nebudú môcť beztrestne rýchlo jazdiť či požívať pred jazdou alkohol. Na pôvodný vládny návrh je totiž potrebná ústavná väčšina 90 hlasov, ktoré koalícia nevie dosiahnuť, keďže opozičný Smer-SD návrh nepodporí. Na zrušenie priestupkovej imunity stačí jednoduchá väčšina.
Pozmeňovací návrh bude predložený aj k vládnemu návrhu novely zákona o zbraniach a strelive. "Keďže zbrojný pas sa vydáva na desať rokov, Koaličná rada dospela k riešeniu, že aj psychotesty budú platiť rovnakú dobu. Pri automatických zbraniach sa bude vyžadovať test každých päť rokov," vysvetlila Radičová.
Pôvodný návrh ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH), ktorý bol vypracovaný po masakre v Devínske Novej Vsi, počíta so skrátením platnosti zbrojného preukazu z desať rokov na päť a jeho držiteľ mal preukázať každých päť rokov zdravotnú spôsobilosť vrátane psychickej, bezúhonnosť a spoľahlivosť.
Novela zákona o strelných zbraniach a strelive má od nového roka zaviesť prísnejšie podmienky na získanie zbrojného pasu. Jeho žiadatelia sa v rámci posudzovania zdravotnej spôsobilosti musia podrobiť aj vyšetreniu klinickým psychológom. Rovnako to bude platiť pri vydaní nového zbrojného preukazu po zániku jeho platnosti. Doteraz to záviselo od názoru posudzujúceho lekára.
Samočinnú zbraň, čo sú napríklad útočné pušky či samopaly, z ktorých možno strieľať v dávkach, nebude možné získať do zbierok, ani na výnimku ministerstva vnútra. "Vychádza sa pritom zo skutočnosti, že tieto zbrane v prípade ich neoprávneného použitia, najmä použitia na páchanie trestnej činnosti, môžu spôsobiť závažné, až tragické následky," vysvetľuje rezort. Novela zamedzuje držať a používať samonabíjaciu palnú zbraň, ktorá bola konštrukčne odvodená alebo upravená zo samočinnej zbrane. Tieto zbrane sa však budú môcť používať v športovej streľbe prostredníctvom držiteľa skupiny E zbrojnej licencie. Táto skupina oprávňuje držanie zbrane a streliva na športové účely.
Napriek absolútnemu zákazu nadobúdania samočinných zbraní môžu ich držitelia zbrojného preukazu na zberateľské účely alebo zbrojnej licencie na prevádzkovanie múzejnej a zberateľskej činnosti držať aj naďalej. Ale len v prípade, ak ich získali do 31. decembra tohto roka. To isté platí pre držiteľov zbrojného preukazu na zberateľské účely vo vzťahu k samonabíjacej palnej zbrani, ktorá bola konštrukčne odvodená alebo upravená zo samočinnej zbrane.
Zákon sa podľa ministerstva vnútra dotkne približne 100 podnikateľských subjektov zaoberajúcich sa predajom zbraní a streliva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies