V Nových Zámkoch prepukla infekčná anémia koní, preteky v Topoľčiankach odložili

NETKY.SK • 16 August 2016, 17:20 • 2 min
V Nových Zámkoch prepukla infekčná anémia koní, preteky v Topoľčiankach odložili

TOPOĽČIANKY - Pre nebezpečenstvo nákazy koní presunul Národný žrebčín Topoľčianky parkúrové preteky, ktoré sa mali konať prvý augustový víkend.

slovakia

left justify in out

Ako informuje žrebčín vo svojom stanovisku, podujatie odložili na neskorší termín pre výskyt primárneho ohniska infekčnej anémie koní na Slovensku. Chorobu diagnostikovali v okrese Nové Zámky. Pre krátkosť času nebolo možné vykonať všetky potrebné diagnostické vyšetrenia pre nahlásené kone.

"Nový termín bude včas zverejnený na oficiálnom webe Národného žrebčína Topoľčianky a Slovenskej jazdeckej federácie," informuje žrebčín.

V súvislosti s ochranou veľkochovu zároveň štátny podnik stanovil veterinárne podmienky prepravy a účasti koní na podujatiach v Národnom žrebčíne Topoľčianky. Všetky kone musia byť serologicky testované na infekčnú anémiu koní. Test nesmie byť starší ako 14 dní a potvrdenie o negatívnom výsledku musí byť zapísané do pasu koňa. "V prípade nepredloženia požadovaných potvrdení a dokumentov nebudú kone vpustené do areálu Národného žrebčína. Pas musí vždy sprevádzať koňa," uvádza žrebčín.

Infekčnú anémiu koní prvý raz opísali vo Francúzsku v roku 1843. Na ochorenie neexistuje žiadna vakcína. Jeho priebeh je charakteristický opakujúcimi sa cyklami klinických a bezpríznakových štádií. Klinickými príznakmi sú horúčka, anémia, opuch spodných častí tela a rôzne príznaky chradnutia. Hostiteľ nemusí uhynúť, ale zostáva nosičom aj zdrojom infekcie počas celého života. Nakazené kone sa preto musia utratiť. Vírus sa prenáša bodnutím hmyzu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona