V novom sedemročnom období má Slovensko k dispozícii 15,3 miliardy eur

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 15:56 • 2 min
V novom sedemročnom období má Slovensko k dispozícii 15,3 miliardy eur

BRATISLAVA - O niekoľko miliárd eur viac a menej operačných programov – tak vyzerá nové programové obdobie na čerpanie eurofondov pre Slovensko v porovnaní s predchádzajúcim finančným rámcom.

slovakia

left justify in out

V rokoch 2014 až 2020 mu Európska únia pošle vyše 15,3 miliardy eur na zlepšenie kvality života, podporu hospodárskeho rastu a tvorbu pracovných miest.
     

Zdroje vo výške takmer 13,8 miliardy eur budú v rámci siedmich operačných programov smerovať na skvalitnenie dopravnej infraštruktúry, životného prostredia, výskumu, energetickej efektívnosti a rozvoja ľudských zdrojov. Na Program rozvoja vidieka je určených ďalších 1,54 miliardy eur.
     

Najväčší objem peňazí získal operačný program (OP) Integrovaná infraštruktúra, hospodáriť bude s 3,96 miliardami eur. OP Kvalita životného prostredia zas môže využiť 3,1 miliardy eur. Výskum a inovácie má k dispozícii 2,26 miliardy eur a Ľudské zdroje 2,2 miliardy eur. Menej prostriedkov je vyčlenených pre Integrovaný regionálny OP (1,75 mld. eur) a Efektívnu verejnú správu (278 miliónov eur). Riadenie, kontrolu a audit eurofondov bude mať na starosti OP Technická pomoc s rozpočtom 159 miliónov eur.
     

Hlavnou prioritou je pomôcť Slovensku lepšie obstáť v medzinárodnej konkurencii, podporiť ekonomiku, ktorá ochraňuje prírodné zdroje, podporuje riešenia vedúce k úsporám energie a efektívne rieši problémy spôsobené zmenou klímy. Ďalšia podstatná časť európskych fondov sa zameria na investície do kvalitných cestných, železničných a vodných dopravných sietí.
     

Európska komisia schválila Slovensku Partnerskú dohodu na roky 2014 až 2020 20. júna minulého roka ako piatemu členskému štátu Európskej únie. Ide o základný strategický dokument, ktorý stanovuje priority a podmienky pri realizácii investícií z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Prvé výzvy na predkladanie projektov by mali byť zverejnené v júni a v druhej polovici tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies